De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Vloerverwarming prijs

De prijs van vloerverwarming is afhankelijk van verschillende factoren. Je kunt in een bestaande vloer de verwarming plaatsen, maar ook tijdens een renovatie of de nieuwbouw van een huis. Vaak gebeurt het aanleggen van vloerverwarming op twee manieren; matten of frezen.

Daarnaast zijn er nog verschillen in de grootte van vloerverwarming. Zo kan je ervoor kiezen om alleen in specifieke ruimtes vloerverwarming aan te leggen, waarbij je kan denken aan de badkamer of keuken. Dit zijn plekken waar je óf vaak met je blote voeten op de grond staat, óf vaak voor langere tijd staat om het eten klaar te maken.

Je kunt vloerverwarming goed gebruiken als hoofdverwarming, maar ook als bijverwarming zoals in het voorbeeld. De oppervlakte en het materiaal dat je gebruikt zijn van bepalende invloed op de prijs die je gaat bepalen voor de vloerverwarming.

De kostenopbouw voor vloerverwarming

Er bestaan algemene elementen die de prijs van vloerverwarming grotendeels bepalen. Dit zijn vier onderdelen die al vaststaan en waar je in een verder stadium eventueel nog verwante producten bij kunt bestellen. Binnen de vier elementen bestaat ruimte voor improvisatie, wat wil zeggen dat er geen vaste prijs is. Je kunt voor de verschillende kosten meerdere offertes aanvragen, om zodoende tot een juiste verhouding tussen prijs en kwaliteit te komen. Binnen de voorwaarden van de offerte staat vaak beschreven wat de mogelijkheden van het bedrijf zijn met betrekking tot de aanleg van vloerverwarming.

 • Materiaalkosten: Bepalen voor 48% de uiteindelijke totaalprijs voor de aanleg van vloerverwarming. Het is een grote kostenpost waar je goed om kunt bezuinigen. Vaak haal je het materiaal voor de vloerverwarming bij hetzelfde bedrijf die zich ook gaat buigen over de installatie. Je kunt daarom een combinatiedeal maken, want bedrijven zijn vaak nog wel bereid om te zakken in prijs bij dergelijke projecten.
 • Arbeidskosten: De werknemers van het bedrijf die langskomen maken uiteraard hun uren. In het installeren van vloerverwarming gaat enige tijd zitten, afhankelijk van de omvang die je kiest. Ongeveer 45% van de totale kostprijs komt voort uit de arbeidskosten. Ook in dit geval kan je uit diverse offertes de meest gunstige prijsopgave kiezen, waardoor je onder streep geld kunt besparen. Vraag je maar één of twee offertes aan, dan heb je te weinig overzicht om een afgewogen beslissing te nemen. Vraag daarom circa 6 offertes aan om jezelf dit overzicht te verschaffen.
 • Afvoerkosten: De afvoerkosten zijn voor 5% bepalend voor de kostprijs van de vloerverwarming. Hier komt eigen inzet goed van pas, want afvoerkosten worden gerekend over al het materiaal dat weer meegaat met het bedrijf. Dit zijn naast puin bijvoorbeeld ook radiatoren, mocht je beslissen deze te vervangen door vloerverwarming. Afvoeren van de overbodige materialen en puin kan je ook zelf doen en dus is het een interessante mogelijkheid om geld over te houden.
 • Voorrijkosten: De voorrijkosten kan je vergelijken met reiskostenvergoeding; hoe verder je weg woont, hoe hoger de vergoeding. Hetzelfde geldt voor het bedrijf dat de klus bij je thuis gaat klaren. Hoe verder deze moet reizen, hoe meer voorrijkosten er in rekening zullen worden gebracht.

De grafische weergave van de vier kostenposten is hieronder te zien.

Andere elementen die prijs beïnvloeden

Naast deze algemene kosten voor de vloerverwarming zijn er ook nog specifieke extra mogelijkheden die invloed kunnen hebben op de prijs. Soms komen deze kosten voort uit de keuze die je maakt voor het type vloerverwarming.

 • Kwantiteit: Welke keuze maak je? Ga je voor vloerverwarming door het hele huis en dus voor hoofdverwarming? Je hebt dan een hele statische temperatuur in elke ruimte van het huis en dat heeft grote voordelen. Maar je kunt ook kiezen voor vloerverwarming in bepaalde ruimtes, waardoor je minder geld kwijt bent. Ook kan de vloerverwarming als bijverwarming gebruikt worden, hierdoor is minder materiaal nodig en dus zijn de kosten lager.
 • Kwaliteit: Hoewel er wel degelijk verschillen bestaan op prijs per specialist voor vloerverwarming, zijn de producten over het algemeen van hetzelfde hoge niveau. Bedrijven die matige producten leveren, worden in de markt al vrij snel afgestraft. Door offertes te vergelijken kom je er tevens zelf achter wat een standaard prijs is voor de verschillende producten.
 • Manier van aansluiten: Vloerverwarming wordt vaak van bovenaf aangesloten, maar aansluiting vanuit de kruipruimte is effectiever en beter. De kruipruimte is echter wel lastiger te betreden en dit zorgt ervoor dat je hier ook meer geld aan kwijt bent. Gemiddeld genomen kost je aansluiting via de kruipruimte ongeveer 75 euro extra, onder het mom van extra arbeid.
 • Radiatoren laten verwijderen: Kies je voor vloerverwarming als vervanger van de gebruikelijke verwarmingselementen? Radiatoren verwijderen uit de diverse ruimtes van je huis levert je meer ruimte op en tevens is het goed voor de gezondheid. Laat je de radiatoren verwijderen door specialisten, dan kost dit 30 tot 40 euro extra. Deze kosten kunnen ook worden meegenomen in de eerder genoemde afvoerkosten.
 • Thermostaatkraan: De vloerverwarming op warm water wordt aangedreven door de thermostaatkraan. Je kunt ervoor kiezen om de vloerverwarming aan te sluiten op de thermostaatkraan die in eerste instantie de radiatoren verwarmde. Deze extra aansluiting kost ongeveer 40 euro.
 • Type vloerverwarming: Doorgaans kun je kiezen voor natbouw of droogbouw systemen bij de vloerverwarming. Het droogbouw is door het gebruik van materialen iets duurder in de installatiefase, maar daarna wel zuiniger met het oog op energieverbruik. Daarentegen is natbouw een relatief goedkope optie voor installatie, maar heeft het een minder goede warmtegeleiding.

De prijs van vloerverwarming

Het is belangrijk om een algemene indicatie te hebben van de kosten die zijn verbonden aan de vloerverwarming. De kosten worden over het algemeen berekend over de totale oppervlakte die je ermee wilt bedekken. Tevens zijn er dus prijsverschillen zichtbaar als het gaat om hoofdverwarming of bijverwarming. Voor de bijverwarming is namelijk meer ruimte mogelijk tussen de warmtebuizen (150 mm) ten opzichte van de hoofdverwarming (100 mm).

In de volgende tabel zijn indicaties zichtbaar van de prijzen per zoveel m2.

Bijverwarming Hoofdverwarming Gemiddelde prijs
Tot 20 m2 Tot 10 m2 €825 euro – €875 euro
Tot 40 m2 Tot 20 m2 €900 euro – €975 euro
Tot 60 m2 Tot 30 m2 €1025 euro – €1100 euro
Tot 80 m2 Tot 40 m2 €1125 euro – €1225 euro
Tot 100 m2 Tot 50 m2 €1275 euro – €1400 euro
Tot 120 m2 Tot 60 m2 €1475 euro – €1675 euro
Tot 140 m2 Tot 70 m2 €1725 euro – €1875 euro

Bekijk ook de prijzen per m2. De prijzen die hierboven zichtbaar zijn, zijn van toepassing op de algemene prijzen. Er is daarnaast nog een verschil tussen de prijzen van eerder genoemde natbouw en droogbouw systemen. Mocht je een offerte bezichtigen, dan kan met de gemiddelde prijs een ieder een voorstelling maken van de ruimte die er bestaat tot onderhandeling met het bedrijf.

Zie ook deze pagina’s:
> Kosten vloerverwarming tot 20 m2
> Kosten vloerverwarming tot 40 m2
> Kosten vloerverwarming tot 60 m2
> Kosten vloerverwarming tot 80 m2
> Kosten vloerverwarming tot 100 m2
> Kosten vloerverwarming tot 120 m2

Voordelige prijzen – natbouw

Ga je voor de laagste prijs, dan kan je het beste kiezen voor natbouw. Dit is in Vlaanderen het meest gebruikte systeem voor vloerverwarming. De natbouw leg je met buizen in een speciale matten, waarna je ze stevig verankert in zandcement of gipssoorten. Dit is een duurzame manier, maar het heeft ook zijn nadelen. Het natbouw systeem moet na installatie nog drogen, waardoor je de vloerverwarming nog 4 tot 5 weken niet kunt gebruiken. Tevens is niet elke bovengrond even geschikt voor natbouw, zoals vloerbedekkingen die de warmte van vloerverwarming minder goed doorlaten. Hierin zijn echter wel steeds meer innovaties.

Duurzame investering – droogbouw

Heb je iets meer budget voor de vloerverwarming, dan is het aan te raden te kiezen voor het droogbouw systeem. Dit systeem kost je in aanschaf en installatie iets meer, maar door de optimale warmtegeleiding gaat je dit in de toekomst veel schelen in energieverbruik. Het droogbouw systeem is direct onder het vloeroppervlak te leggen en daarom ben je snel voorzien van een warme vloer.

Voordelen

 • Vloerverwarming kan je ook gebruiken om te koelen, bijvoorbeeld door de combinatie met vloerisolatie
 • Vloerverwarming zorgt voor een geleidelijke op- en neergang van de temperatuur, dit is een impuls voor het leefklimaat in huis
 • Meer ruimte in huis als je kiest voor hoofdverwarming door de vloerverwarming. Je kunt radiatoren laten verwijderen, die overigens toch al zorgden voor ongewone en ongezonde warme lucht in huis
 • Energiebesparing in huis
 • Meer wooncomfort; niet alleen warme voeten, ook lagere luchtvochtigheid

De enige nadelen voor vloerverwarming die zijn te noemen leggen zich toe op het totale prijskaartje en in sommige gevallen op de termijn waarna je er van kan genieten. Dit zie je bijvoorbeeld bij natbouw systemen, waar je eerst nog circa 4 weken geen gebruik van kunt maken.

Zelf doen

Om de prijs voor de vloerverwarming enigszins te drukken, is het een optie om zelf aan de slag te gaan. Zonder de hulp van een gespecialiseerd bedrijf heb je echter minder recht op garantie en de kans op fouten in het proces is groter. Daarom is het handig om samen met een gespecialiseerd bedrijf te kijken naar de mogelijkheden.

Offertes vergelijken

Om een goed beeld te hebben van de verschillende mogelijkheden en voorwaarden die gespecialiseerde bedrijven bieden, is het handig om in ieder geval meerdere offertes aan te vragen. Zo heb je een goed beeld van de prijzen die worden gevraagd en hetgeen je er voor terug krijgt. Ook kun je met offertes in het achterhoofd nog in onderhandeling met de verschillende bedrijven, om zo gunstige voorwaarden te creëren.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.