De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kosten vloerverwarming infrezen

De kosten voor het infrezen van vloerverwarming in huis
Veel mensen laten tegenwoordig vloerverwarming infrezen in hun huis. Het grote voordeel van frezen, ten opzichte van andere methoden voor de aanleg van vloerverwarming, is het gegeven dat vloerverwarming op deze manier in bestaande bouw kan worden toegepast. Je hoeft niet per definitie de volledige vloer eruit te halen, om toch te kunnen genieten van het comfort dat vloerverwarming biedt. Heb je zelf ook de intentie om vloerverwarming in huis te nemen, maar wil je eerst graag het financiële plaatje raadplegen? Dat kan! Vloerverwarming aanleggen in huis is een flinke, maar duurzame investering in de toekomst. Hier lees je alles over de kosten en baten van het infrezen van vloerverwarming.

Kostenopbouw voor vloerverwarming

Los van het infrezen bestaan er vier onderdelen die bepalen wat de kostprijs van vloerverwarming in huis uiteindelijk zal zijn. Je hebt te maken met aanschaf, het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf en het project zelf. Vooraf en tussentijds worden veel kosten gemaakt, die je in de toekomst normaal gesproken weer terug gaat verdienen. Welke kostenposten zijn dit betreffende infrezen?

 • Materiaalkosten: Bij het infrezen van de vloerverwarming bepalen de aanschaf en het gebruik van de verschillende materialen de uiteindelijke kostprijs van de vloerverwarming. Bij infrezen wordt gebruik gemaakt van leidingen, welke op een dekvloer van zandcement of anhydriet komen te liggen. De prijs wordt mede bepaald door het type verwarming (bij- of hoofdverwarming) en de daarbij horende afstand tussen leidingen. Materiaalkosten bepalen voor 48% de prijs van de vloerverwarming, dus goed onderhandelen en meerdere offertes raadplegen kan lonend zijn.
 • Arbeidskosten: Deze bepalen voor circa 45% de totaalprijs voor de vloerverwarming. Infrezen is een relatief snelle vorm om de vloerverwarming te leggen, dus je bent met deze optie relatief goedkoop uit. Toch is het aan te raden om ook bij deze kostenpost eerst meerdere offertes van gespecialiseerde bedrijven bij langs te gaan.
 • Afvoerkosten: De afvoerkosten omvatten 5% van de totaalprijs. Hierbinnen vallen onder meer puin en gebruikte materialen of producten (zoals radiatoren) en dergelijken. Afvoerkosten zijn te voorkomen door zelf het materiaal weg te brengen.
 • Voorrijkosten: Voorrijkosten worden vaak gerekend op basis van de afstand die een bedrijf moet overbruggen om je huis te bereiken. Om die 2% van de totaalprijs van vloerverwarming zo laag mogelijk te houden, kan je daarom het beste eerst in de eigen regio zoeken naar een gespecialiseerd bedrijf.

Bovenstaande gegevens zijn in de volgende grafiek nog eens helder weergegeven. Binnen vooral de posten materiaal- en arbeidskosten valt veel geld te besparen.

Wat kan de prijs nog meer beïnvloeden?

 • Kwantiteit: Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming van je huis, dan ga je meer leidingen gebruiken. De leidingen liggen dan namelijk dichter bij elkaar (Hart tot Hart 100 mm), waardoor de warmte zich gelijkmatiger kan verdelen over de vloer. Kies je voor bijverwarming, dan heb je minder leidingen nodig en kies je voor vloerverwarming in specifieke ruimtes als de badkamer. Het volstaat dan om de leidingen verder uit elkaar te leggen, vaak circa 150 mm.
 • Kwaliteit: De kwaliteit kan een rol spelen, maar over het algemeen zijn de producten in deze sector van hoogstaand niveau. Om hier zeker van te zijn kan je een gespecialiseerd bedrijf de klus laten klaren, eentje die het liefst bij een sectororganisatie is aangesloten.
 • Infrezen of vloer eruit halen: Je kunt in bestaande woningen ervoor kiezen om de vloer er volledig uit te halen, om zodoende ruimte te maken voor de aanleg van de vloerverwarming. Dit is echter een dure optie, in de meeste gevallen wordt gekozen voor infrezen in de bestaande vloer. Dit kan tot enkele duizenden euro’s aan kosten besparen.
 • Extra opties infrezen: Een pompschakelaar is ideaal, want zo wordt alleen op momenten dat de vloerverwarming aan staat, ook daadwerkelijk water rondgepompt. Een bypass voorkomt overbelasting van je cv-ketel, dat is dus een duurzame investering voor zowel je cv-ketel als de vloerverwarming. Dit zijn voorbeelden van extra kosten die je kunt maken rondom het infrezen van de vloerverwarming in huis.

De kosten voor infrezen

In onderstaande tabel is een indicatie gegeven van de kosten die zijn verbonden aan het infrezen van de vloerverwarming in je huis. Hierbij zijn de verschillende kosten voor bij- en hoofdverwarming te zien, waarbij je voor hoofdverwarming een kleinere oppervlakte kan voorzien van leidingen. Dit komt zoals aangegeven door de afstand tussen de leidingen, die in het geval van hoofdverwarming kleiner is. De groepen staan voor één leidinggroep. De tweede leidinggroep ligt hier los van, om drukverlies te voorkomen en om zo de warmte gelijkmatiger te kunnen verdelen.

Hoofdverwarming Bijverwarming Groep Indicatie prijs
Tot 20 m2 Tot 40 m2 2 €900
Tot 40 m2 Tot 80 m2 4 €1150
Tot 60 m2 Tot 120 m2 6 €1450
Tot 80 m2 Tot 160 m2 8 €1800
Tot 100 m2 Tot 200 m2 10 €2150

Prijsvoorbeelden infrezen

 • Goedkope optie: Je wilt een vloerverwarming laten infrezen als zijnde een bijverwarming. Dit kan bijvoorbeeld in de badkamer of slaapkamer. De leidingen mogen verder uit elkaar liggen, dus er is minder materiaal nodig. Met een normaliter moderne cv-ketel die naar behoren werkt, ben je met het infrezen van dit type vloerverwarming vrij goedkoop uit. Een gemiddelde ruimte als de badkmer is ongeveer 20 m2 als bijverwarming voor comfort. Dit kost inclusief montage en materiaal ongeveer €800 euro.
 • Luxe optie: Je bent van plan de complete woning te voorzien van vloerverwarming en wilt dat dit als hoofdverwarming van het huis gaat dienen. Een gemiddeld Belgisch huis heeft een oppervlak van 95 m2 en de leidingen dienen dichter tegen elkaar aan te liggen voor optimale geleiding van de warmte over het hele huis. Inclusief montage en materiaal kost je dat dan ongeveer €1800 euro.

Voordelen infrezen

Er zijn verschillende voordelen van het infrezen van vloerverwarming, welke onderscheidend zijn ten opzichte van de andere methoden van installatie.

 • Direct na de installatie kan de vloer afgewerkt worden, bijvoorbeeld door middel van mooie tegels of laminaat
 • Er is geen grote verhoging van de werkvloer
 • Tijdens het frezen is geen sprake van stof in de lucht, want stof dat vrijkomt wordt direct opgevangen. Bij andere methoden van installatie is dit een andere kwestie

Offertes vergelijken

Wil je de meest gunstige deal voor het infrezen van de vloerverwarming? Zorg dan dat je meerdere offertes in huis haalt, zo weet je welke opties er op tafel liggen. Daarnaast is er binnen de offertes nog ruimte voor onderhandeling, zeker bij de grotere projecten.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.