Tackerplaat vloerverwarming

Er zijn verschillende manieren om vloerverwarming te plaatsen, één daarvan is door middel van tackerplaten. Dit systeem is nog relatief onbekend in Vlaanderen, maar in Duitsland is het al jarenlang een populair systeem. Tackerplaten zijn voorzien van speciale EPS isolatie, waardoor je vloer nooit meer koud zal aanvoelen. De platen zijn tussen de 20 millimeter en 50 millimeter dik en is de keuze afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en budget. De buizen van de vloerverwarming worden op de tackerplaten vastgeniet.

Voorbeeld van een tackerplaat
Zoals ook al een beetje van de foto hierboven af te leiden is wordt een tackerplaat gebruikt in ‘natbouw’ systemen en komt de vloerverwarming vaak in een betonnen vloer of een gietvloer te liggen.

De prijsopbouw van tackerplaten

De tackerplaten zijn in verschillende doorsnedes verkrijgbaar. Hoe dikker de tackerplaten zijn, hoe hoger de kosten per m2. Er is een tendens zichtbaar dat tackerplaten, ten opzichte van de meer gebruikelijke krimpmatten, goedkoper worden naarmate ze over een grotere oppervlakte worden gelegd. Gebruik je deze platen voor vloerverwarming, dan bestaan er enkele vaste factoren die invloed hebben op de totaalprijs. Dit zijn:

 • Materiaalkosten: De materiaalkosten bepalen voor 48% de prijs. Afhankelijk van de oppervlakte waarin je vloerverwarming wilt leggen, zijn de tackerplaten een relatief goedkope oplossing. Omdat een groot gedeelte van de totaalprijs op gaat aan materiaalkosten, is er ruimte voor onderhandeling. Bedrijven zijn vaak bereid om na het uitbrengen van een eerste offerte nog te zakken in prijs.
 • Arbeidskosten: Hierover valt eigenlijk niet te onderhandelen. Je ziet de arbeidskosten altijd staan op de offerte en bepalen doorgaans voor 45% wat de uiteindelijke kostprijs voor de vloerverwarming wordt.
 • Afvoerkosten: De afvoerkosten hebben duidelijk minder invloed in de totaalprijs, maar met 5% kan je hier wel een prettige besparing op maken. Afvoerkosten worden in rekening gebracht voor puin, verwijderde producten (zoals radiatoren) en ander (on)gebruikt materiaal. Je kunt dit weer mee laten nemen door het bedrijf, maar ook zelf de achtergebleven rotzooi wegbrengen.
 • Voorrijkosten: Voorrijkosten bepalen voor 2% de kostprijs van het project, maar wil je hier toch op besparen dan kun je het beste kiezen voor een bedrijf uit de regio.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

 • Kwantiteit: Ga je voor vloerverwarming als hoofdverwarming van het huis, of toch als bijverwarming? Bijverwarming staat voor aanvullend comfort voor bepaalde ruimtes, zoals de badkamer of keuken. Hiervoor mogen de warmtebuizen verder uit elkaar liggen, waardoor je minder materiaalkosten hebt. Gebruik je de vloerverwarming als hoofdverwarming, dan leg je tackerplaten door het hele huis en de leidingen dichter op elkaar.
 • Kwaliteit: Kies je voor hoogwaardige isolatie, dan ga je hoogstwaarschijnlijk voor dikkere EPS-platen van maximaal 50 millimeter. De dunnere platen hebben ook een solide kwaliteit, maar de isolatie kan na verloop van tijd verminderen. Je budget en kwaliteitswensen bepalen mede de prijs.
 • Aansluiting op thermostaat: De thermostaat regelt de temperatuur van het water dat door de buizen stroomt. Door middel van een verdeler wordt de vloerverwarming op de cv-ketel aangesloten. Beide onderdelen kunnen bijkomstige kosten zijn voor de installatie van vloerverwarming.

Prijsindicaties

Voor een goede aanleg van de vloerverwarming worden de tackerplaten verdeelt in groepen. Zo voorkom je drukverlies en zorg je dat de warmte gelijkmatig over de hele vloer wordt verdeeld. Eén groep, bestaande uit een tackerplaat plus warmtebuizen, is goed voor oppervlaktes tot 10 m2. Hieronder zie je in een tabel hoe de kosten er uit komen te zien. Zo kun je berekenen wat je met het gebruik van tackerplaten ongeveer kwijt bent aan vloerverwarming als hoofdverwarming. Vergeet niet dat je in de toekomst flink gaat besparen op je energieverbruik als je het als hoofdverwarming laat installeren.

Aantal
groepen
Oppervlak
bijverwarming
Oppervlak
hoofdverwarming
Prijs
bijverwarming
Prijs
hoofdverwarming
1 Tot 20 m2 Tot 10 m2 €1000 €1100
2 21 - 40 m2 11 - 20 m2 €1225 €1325
4 61 - 80 m2 31 - 40 m2 €1700 €1850
6 101 - 120 m2 51 - 60 m2 €2175 €2300
8 141 - 160 m2 71 - 80 m2 €2725 €2875
10 181 - 200 m2 91 - 100 m2 €3375 €3550

Voorbeeld tackerplaat rood vloerverwarming

De voordelen van tackerplaten

 • Geschikt voor alle vloerbedekkingen: dus naast tegels of laminaat ook gewoon een stoffen vloerbedekking. Tackerplaten geven stevige warmte af.
 • Houdt warmte langer vast, ook na het uitzetten.
 • Zeer geschikt voor appartementen door de isolatie: zowel voor geluids- als tochtisolatie.
 • Energiezuinig door de isolatie: tackerplaten zijn vloerverwarming én isolatie tegelijk.
 • Gezondere lucht en leefklimaat in huis.
 • Warmtebuizen van iedere dikte te gebruiken.

Een nadeel van tackerplaten is dat dit type vloerverwarming vaak alleen te gebruiken is bij nieuwbouwhuizen, of bijvoorbeeld tijdens een grote renovatie. Je werkt namelijk in de hoogte en daarom is het niet gemakkelijk om het systeem te installeren in de bestaande bouw. Denk aan onder meer het verwijderen van de oude vloer en het inkorten van de deuren. Daarnaast is er een beperking in de vloerafwerking (toplaag).

Wat kost vloerverwarming?

Benader experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een bedrijf dat jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste expert

Ontvang offertes van specialisten