De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kosten vloerverwarming tackerplaat

De kosten voor vloerverwarming met een tackerplaat
Voor comfort en warme voeten in huis is het lekker om vloerverwarming te hebben. Hierdoor creëer je een gezonder leefklimaat, kan je door goede isolatie veel geld besparen en kan je er zelfs voor kiezen om radiatoren/kachels uit je huis te verwijderen. Er zijn verschillende manieren om vloerverwarming te plaatsen, één daarvan is door middel van een tackerplaat. Dit systeem is nog relatief onbekend in Vlaanderen, maar in een land als Duitsland is het al jarenlang een populair systeem. Tackerplaten zijn voorzien van speciale EPS-isolatie, waardoor je vloer nooit meer koud zal aanvoelen. De platen zijn tussen de 20 millimeter en 50 millimeter, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en budget. De buizen van de vloerverwarming worden op de tackerplaten vastgeniet.

De prijsopbouw van tackerplaten

De tackerplaten zijn in verschillende doorsnedes verkrijgbaar. Hoe dikker de tackerplaten zijn, hoe hoger de kosten per m2. Er is een tendens zichtbaar dat tackerplaten, ten opzichte van de meer gebruikelijke krimpnetten, goedkoper worden naarmate ze over een grotere oppervlakte worden gelegd. Gebruik je deze platen voor de vloerverwarming, dan bestaan er enkele vaste factoren die invloed hebben op de totaalprijs, dit zijn materiaal-, arbeids-, afvoer- en voorrijkosten.

 • Materiaalkosten: De materiaalkosten bepalen voor 48% de prijs. Afhankelijk van de oppervlakte waarin je vloerverwarming wilt leggen, zijn de tackerplaten een relatief goedkope oplossing. Omdat een groot gedeelte van de totaalprijs op gaat aan materiaalkosten, is er ruimte voor onderhandeling. Bedrijven zijn vaak bereid om na het uitbrengen van een eerste offerte nog te zakken in prijs.
 • Arbeidskosten: Hierover valt eigenlijk niet te onderhandelen. Je ziet de arbeidskosten altijd staan op de offerte, dus als je een gunstige situatie wilt voor deze kosten, vraag dan offertes aan. De arbeidskosten bepalen doorgaans voor 45% wat de uiteindelijke kostprijs voor de vloerverwarming wordt.
 • Afvoerkosten: De afvoerkosten hebben duidelijk minder invloed in de totaalprijs, maar met 5% kan je hier wel een prettige besparing op maken. Afvoerkosten worden in rekening gebracht voor puin, verwijderde producten (zoals radiatoren) en ander (on)gebruikt materiaal. Je kunt dit weer mee laten nemen door het bedrijf, maar ook zelf de achtergebleven rotzooi wegbrengen.
 • Voorrijkosten: Deze kostenpost is min of meer te vergelijken met reiskostenvergoeding. Hoe langer je moet rijden om ergens te komen, hoe meer geld je in rekening kan brengen. Dit is hetzelfde voor de bedrijven die bij je thuis komen om de vloerverwarming te installeren. Voorrijkosten bepalen voor 2% de kostprijs van het project, maar wil je hier toch op besparen, dan kun je het beste offertes aanvragen van bedrijven uit de regio.

Hieronder staat nogmaals een grafische weergave van de vier uiteenlopende kostenposten. Voor de materiaal- en arbeidskosten is het belangrijk om meerdere offertes in huis te halen.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

 • Kwantiteit: Ga je voor vloerverwarming als hoofdverwarming van het huis, of toch als bijverwarming? Bijverwarming is aanvullend comfort voor bepaalde ruimtes, zoals de badkamer of keuken. Hiervoor mogen de warmtebuizen verder uit elkaar liggen, waardoor je minder materiaalkosten hebt. Gebruik je de vloerverwarming als hoofdverwarming, dan leg je tackerplaten door het hele huis. De uiteindelijke totaalprijs is afhankelijk van de keuze die je zelf maakt.
 • Kwaliteit: Kies je voor hoogwaardige isolatie, dan ga je hoogstwaarschijnlijk voor dikkere EPS-platen van maximaal 50 millimeter. De dunnere platen hebben ook een solide kwaliteit, maar de isolatie kan na verloop van tijd verminderen. Je budget en kwaliteitswensen bepalen mede de prijs.
 • Aansluiting op thermostaat: De thermostaat regelt de temperatuur van het water dat door de buizen stroomt. Door middel van een warmteverdeler wordt de vloerverwarming op de cv-ketel aangesloten. Beide onderdelen kunnen bijkomstige kosten zijn voor de installatie van de vloerverwarming.

Prijsindicatie tackerplaten en vloerverwarming

Voor een goede aanleg van de vloerverwarming worden de tackerplaten verdeelt in groepen. Zo voorkom je drukverlies en zorg je dat de warmte gelijkmatig over de hele vloer wordt verdeeld. Eén groep, bestaande uit een tackerplaat plus warmtebuizen, is goed voor oppervlaktes tot 10 m2. Hieronder zie je in een tabel hoe de kosten er voor de vloerverwarming uit komen te zien. Belangrijk is om te weten dat een gemiddeld Vlaams huishouden ongeveer 95 m2 omvat aan oppervlakte. Zo kun je berekenen wat je met het gebruik van tackerplaten ongeveer kwijt bent aan vloerverwarming als hoofdverwarming van het huis. Let wel: Je gaat in de toekomst flink besparen op het energieverbruik als je vloerverwarming als hoofdverwarming gaat installeren.

Groep Bijverwarming Hoofdverwarming Prijs (bij óf hoofd)
1 Tot 20 m2 Tot 10 m2 € 1075 óf 1000
2 21 tot 40  m2 11 tot 20 m2 € 1275 óf 1200
4 61 tot 80 m2 31 tot 40 m2 € 1800 óf 1725
6 101 tot 120 m2 51 tot 60 m2 € 2250 óf 2225
8 141 tot 160 m2 71 tot 80 m2 € 2850 óf 2750
10 181 tot 200 m2 91 tot 100 m2 € 3350 óf 3300

De voordelen van tackerplaten

 • Geschikt voor alle vloerbedekkingen; dus naast tegels of laminaat ook gewoon een stoffen vloerbedekking. Tackerplaten geven stevige warmte af
 • Houdt warmte langer vast, ook na het uitzetten
 • Zeer geschikt voor appartementen door isolatie; zowel voor geluids- als tochtisolatie
 • Energiezuinig door isolatie; tackerplaten zijn vloerverwarming én isolatie tegelijk
 • Gezondere lucht en leefklimaat in huis
 • Warmtebuizen van iedere dikte te gebruiken

Een mogelijk nadeel van de tackerplaten is dat dit type vloerverwarming vaak alleen te gebruiken is bij nieuwbouwhuizen, of bijvoorbeeld tijdens een grote renovatie. Je werkt namelijk in de hoogte en daarom is het niet gemakkelijk om het systeem te installeren in bestaande bouw. Daarnaast is er een beperking in de vloerafwerking.

Offertes vergelijken

Tackerplaten zijn vaak verkrijgbaar via bedrijven die zelf ook de installatie van vloerverwarming verzorgen. Mocht je interesse hebben in dit relatief goedkope en duurzame product, dan kan je het beste meerdere offertes aanvragen. Je krijgt op die manier inzicht in de vaste kostenposten zoals arbeids- en materiaalkosten, maar ook in eventuele extra voorwaarden die het bedrijf in de offerte beschrijft. Zo weet je altijd waar je aan toe bent. Zoals eerder aangegeven is onderhandelen over de prijzen uit de offerte tevens aan te raden, om zodoende een goede termijn voor de aanleg te kunnen bespreken en in onderling overleg de perfecte tackerplaten voor je huis te bepalen.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.