De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Werking vloerverwarming

Een vloerverwarming was in het verleden een methode die je alleen in luxe villa’s tegen kwam. Onder een marmeren vloer liep een verwarmingssysteem wat behoorlijk omvangrijk was. Tegenwoordig is een vloerverwarming iets wat voor nagenoeg iedere woningbezitter beschikbaar is. Mensen die een vloerverwarming willen kopen zijn altijd benieuwd naar de werking van een vloerverwarming. We hebben voor je uitgezocht hoe een vloerverwarming werkt.

Net als een normale verwarming

Het eerste gedeelte van de vloerverwarming werkt eigenlijk net als een normale verwarming. Met een thermostaat stel je de gewenste warmte van de vloerverwarming in. Vervolgens gaat de cv ketel aan het werk. Deze warmt het water op tot de gewenste temperatuur. Vervolgens gaat de pomp van de vloerverwarming aan het werk. Deze zorgt ervoor dat het warme water naar de vloerverwarming wordt toe gepompt. Tot dusver is het allemaal heel normaal, na dit punt komt het specifieke gedeelte van de vloerverwarming.

De specifieke werking

Links: gewone radiatoren. Rechts: vloerverwarming. Conclusie werking: vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte in een binnenruimte.
Het water wat naar de vloerverwarming is toe gepompt wordt met de verdeler rondgepompt door het buizensysteem van je vloerverwarming heen. Het water komt gelijkmatig in je hele vloerverwarming heen te zitten.

Hierbij gaat het water van de gewenste temperatuur continu door de buizen heen. Het water circuleert door de vloerverwarming zolang deze op een bepaalde stand blijft staan. Met een thermometer wordt bepaald of het water van de vloerverwarming nog op de juiste stand staat.

Speciale kenmerken

Een vloerverwarming heeft speciale kenmerken waardoor deze zich onderscheidt van de normale verwarming met radiatoren.

  • Niet gelijk naar de maximale stand. Daar waar je een normale verwarming gelijk op een hoge stand kan draaien is dit met een vloerverwarming niet mogelijk. Je zal deze geleidelijk aan op temperatuur moeten brengen. Dit heeft als reden dat de vloer waar de vloerverwarming onder zit verwerkt aan de nieuwe temperatuur moet wennen. Daarnaast wil je niet dat de leidingen van de vloerverwarming opeens uitzetten waardoor er een barst in komt.
  • Lage temperatuur verwarming. Een vloerverwarming heeft een veel lagere temperatuur. De temperatuur van een vloerverwarming ligt rond de 30 graden Celsius. Daarom stook je op den duur aanmerkelijk goedkoper.
  • Elektrisch verwarmen is mogelijk. Je kan je huis verwarmen met een vloerverwarming met gebruik van elektrische krimpmatten. Dit is een systeem waarbij geen waterleiding nodig is. Je steekt simpelweg een stekker in het stopcontact.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.