De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Vloerverwarming onder parket

Een vloerverwarming was tot een jaar of 10 geleden een verschijnsel wat je enkel zag bij luxe villa’s. De vloerverwarming zat verwerkt onder een al minstens zo exclusieve marmeren vloer. Het was een gecompliceerde verwarmingsmethode die veel ruimte innam en die daarnaast behoorlijk onvoordelig was wanneer het op stoken aankwam. Gelukkig is daar verandering in gekomen. Tegenwoordig vind je vloerverwarming terug onder allerhande vloeren. Je mag in dat geval denken aan de hele range van vloerbedekking. Een parketvloer is een uitstekende gelegenheid om een vloerverwarming te laten aanleggen.

Niet altijd een dynamisch duo

Vloerverwarming is niet altijd een goede combinatie wanneer je kiest voor een parketvloer. Een houten vloer wil nogal uitzetten en krimpen door temperatuurverschillen. We hebben het hier over het zogeheten ‘werken’ van de vloer. De ene vloer is hier gevoeliger voor dan andere. Je zal dus goed moeten informeren bij de parkethandelaar of jouw parketvloer wel geschikt is voor vloerverwarming.

Wel geschikt?

Wanneer je een parketvloer laat leggen krijg je altijd de keuze uit meerdere houtsoorten. Je moet kijken hoe een bepaalde houtsoort reageert op vocht. Is de houtsoort niet vochtgevoelig, dan is deze geschikt voor een vloerverwarming. Vloeren die geschikt zijn voor een vloerverwarming zijn onder andere eiken, maar ook merbau en teak. Deze vloeren zullen weinig last hebben van vocht en de warmte van een vloerverwarming goed geleiden.

Niet geschikt?

Er zijn ook houttypes die niet geschikt zijn voor een vloerverwarming. Dit zijn houtsoorten waar je sowieso al voor wordt gewaarschuwd omdat je moet oppassen met vocht op deze vloeren. Je mag dan denken aan vloeren van beuken, maar ook aan vloeren van essen, robijn en maple. Dit zijn vloeren die snel zullen uitzetten onder invloed van vocht. Jouw vloer kan daardoor krom trekken wanneer je de vloerverwarming aanzet.

Rustig opwarmen

De meeste vloeren van hout houden er niet van om heel snel te worden opgewarmd. Het is dan ook zeker aan te raden om een houten vloer rustig op te warmen. Eén stand omhoog draaien per twee dagen geeft je vloer de gelegenheid om te acclimatiseren. Zou je sneller je vloerverwarming opvoeren, dan ben je veel meer kwijt aan de stookkosten maar daarnaast zou zelfs de beste parketvloer nog krom kunnen gaan staan door de warmte.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.