De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kosten vloerverwarming als hoofdverwarming

Wat zijn de kosten voor vloerverwarming als hoofdverwarming?
Vloerverwarming levert een gezonder leefklimaat op in huis en zorgt er tevens voor dat je comfortabeler kunt wonen. Nooit meer koude voeten en een flinke besparing op je energierekening, dat zijn twee van de talloze voordelen die vloerverwarming kan bieden. Het is mogelijk om verschillende typen vloerverwarming in huis aan te leggen, zo kan je alleen specifieke ruimtes voorzien van vloerverwarming, maar ook het hele huis. Bij specifieke ruimtes met vloerverwarming gaat het om bijverwarming, aangezien je ook nog gebruik maakt van de gebruikelijke warmte-elementen zoals radiatoren. Hoofdverwarming leg je aan in je hele huis en het gebruik van radiatoren of andere type kachels is dan niet meer nodig.

Wat zijn de kosten van een hoofdverwarmingssysteem en wat zijn de voordelen?

De kostenopbouw

 • Materiaalkosten: Dit is met 48% de grootste kostenpost als het gaat om de installatie van vloerverwarming in huis. Omdat je vloerverwarming als hoofdverwarming gaat leggen, zal je behoorlijk veel materiaal nodig hebben. Vaak wordt hier voor gekozen bij nieuw te bouwen huizen en appartementen, omdat vloerverwarming specifieke voordelen bieden die passen binnen het moderne huishouden. Omdat het om veel materiaal gaat, is het goed mogelijk om te onderhandelen over de totaalprijs van het materiaal. Vaak daalt de gemiddelde prijs van het materiaal naarmate je meer gaat gebruiken. Vraag in ieder geval meerdere offertes aan om de mogelijkheden te schetsen.
 • Arbeidskosten: De arbeidskosten worden gerekend over de termijn waarbinnen werknemers van het installatiebedrijf de klus af hebben. Deze post is verantwoordelijk voor 45% van de uiteindelijke kostprijs van je vloerverwarming, dus het is aan te raden om opnieuw de offertes raad te plegen en af te stemmen op je budget. Omdat het ook gaat om hoofdverwarming van je huis, is het installatieproject uitgebreider en daardoor vallen de arbeidskosten hoger uit.
 • Afvoerkosten: Deze kostenpost heeft een aandeel van 5% in de kostprijs voor de vloerverwarming. Hierbinnen vallen puin, eventuele verwijdering van oude producten en eventuele gebruikte materialen. Omdat je hele huis wordt voorzien van vloerverwarming, is het goed mogelijk dat de afvoerkosten vrij hoog uitvallen. Je kan daarom zelf deze kosten drukken door puin en materialen zelf weg te brengen.
 • Voorrijkosten: Deze kostenpost heeft betrekking op de afstand tussen jou en het bedrijf die gaat over de installatie. Binnen een straal van 30 kilometer zullen bedrijven waarschijnlijk geen voorrijkosten rekenen, maar daarbuiten rekenen ze meestal zo’n €0,20 euro per kilometer. Je kunt dus al snel besparen op deze kostenpost als je de klus gunt aan een bedrijf uit de regio. De voorrijkosten worden echter niet meer zo vaak in rekening gebracht, omdat de concurrentie groot is. Voorrijkosten bepalen voor 2% de uiteindelijke kostprijs van de vloerverwarming.

In de volgende grafische weergave is te zien hoe de kostenposten zijn verdeeld en wat de invloed per kostenpost is. Zorg altijd dat je meerdere ijzers in het vuur hebt, zodat je een goede prijs betaalt voor het project.

Andere factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs

 • Droogbouw of natbouw: Een droogbouw systeem is de beste optie als vloerverwarming wilt leggen in een bestaand huis, een nieuw huis bouwt met houten skelet of gaat renoveren. Natbouw wordt vaker gebruikt voor nieuwe huizen of appartementen. Droogbouw is iets duurder in de installatie, maar je bespaart vervolgens extra op het energieverbruik door de isolerende eigenschappen. Bij beide vormen van vloerverwarming zijn weer andere toepassingen mogelijk die de prijs kunnen beïnvloeden.
 • Kwantiteit: Omdat je de vloerverwarming neerlegt als hoofdverwarming heb je meer materiaal nodig. Zo liggen de buizen dichter op elkaar, zodat er meer intensiteit zit in de warmtebuizen en de warmte gelijkmatig over de gehele oppervlakte wordt verspreid. De gebruikelijke afstand tussen buizen in een hoofdverwarming is daarom 10 centimeter Hart op Hart (benaming skelet vloerverwarming).
 • Aanleg: Je kan binnen droogbouw en natbouw kiezen voor verschillende materialen. Zo kan je noppenplaten, krimpnetten of tackerplaten kiezen. Noppenplaten zijn snel en eenvoudig te leggen, terwijl ze goed isoleren. Krimpnetten hebben in combinatie met folie dezelfde isolerende waarde, terwijl tackerplaten met verschillende diameters warmtebuizen kan worden geïnstalleerd. De verschillende prijzen die hierbij horen bepalen de uiteindelijke kostprijs van de vloerverwarming. Ook kan je de vloerverwarming infrezen op een bestaande vloer, dit scheelt vooral veel rompslomp.
 • Extra opties: Elk type vloerverwarming wordt op een andere manier gelegd. Aanvullende opties waar je voor kan kiezen zijn onder andere aansluiting op een pompschakelaar, aansluiting via de kruipruimte voor betere afwerking, een bypass om de cv-ketel te ontlasten en de bestaande thermostaatkraan gebruiken.

De voordelen van vloerverwarming als hoofdverwarming

Vloerverwarming als hoofdverwarming zie je steeds vaker verschijnen. Het gaat om een duurzame investering die je in de loop van de jaren op financieel vlak, maar ook op het gebied van comfort zeker terug gaat verdienen. Daarom zetten we enkele interessante voordelen van vloerverwarming als hoofdverwarming op een rij.

 • Een gelijkmatige temperatuur in elke ruimte van je huis
 • Geen radiatoren meer in huis, welke een ongewone warmte afgeven. Ook zijn radiatoren de broeinesten voor stof in je huis.
 • De kracht van isolatie; er is minder sprake van tocht, er wordt minder energie verbruikt en ongedierte dringt moeilijker binnen. Vloerverwarming zorgt dus voor een gezonder leefklimaat en meer wooncomfort

Er bestaan ook nadelen van vloerverwarming. Bepaalde typen vloerverwarming kunnen last stoffen vloerbedekkingen of laminaat, die warmte soms minder goed doorlaten. Een keramische vloer werkt het beste in combinatie met vloerverwarming. Ook de aanschafprijs van vloerverwarming als hoofdverwarming kan op het eerste oog fors zijn.

Zelf doen en garantie

De hele klus in huis zelf doen is bijna onbegonnen werk. Tuurlijk, als je handig bent kan je het altijd proberen. Je hebt echter rekening te houden met zoveel verschillende aspecten tijdens de aanleg dat je wel wat professionele hulp kunt gebruiken. Door de vloerverwarming zelf te installeren kun je echter wel veel geld besparen op met name de arbeidskosten, maar daarentegen heb je weer geen recht op garantie.

Offertes vergelijken

Om het beste resultaat te bewerkstelligen kan je het beste een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Deze kan je helpen bij de aanleg en tips geven over alle mogelijkheden. Gok niet op één paard, maar vraag meerdere offertes aan. Zo weet je zeker dat je de juiste prijs betaald en de vloerverwarming op de juiste manier in huis komt te liggen.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.