De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kosten vloerverwarming als bijverwarming

De diverse kosten voor vloerverwarming als bijverwarming
Steeds meer huishoudens gaan over op vloerverwarming. Bij de bouw van nieuwe huizen wordt dit bijna standaard als optie gegeven, terwijl er ook in bestaande bouw genoeg interessante opties zijn om vloerverwarming in te bouwen.

Specifieke ruimtes in je huis waar vloerverwarming zorgt voor comfort en warme voeten, zijn bijvoorbeeld de badkamer of keuken. In deze ruimtes gebruik je echter ook nog vaak andere warmtebronnen zoals radiatoren/kachels. Deze manier van vloerverwarming noem je daarom bijverwarming.

Wat zijn de kosten en baten van deze vorm van vloerverwarming?

Kostenopbouw

Voor de aanschaf en installatie van vloerverwarming bepalen doorgaans vier factoren de uiteindelijke prijs.

  • Materiaalkosten: De materiaalkosten bepalen gemiddeld gezien voor 48% de kostprijs van vloerverwarming in je huis, waardoor je hier veel aan besparing kunt doen. Het materiaal van vloerverwarming is zeer divers, maar je werkt onder andere met warmtebuizen, leidingen, verdelers, een thermostaat en fundamenten voor de vloerverwarming. Meerdere offertes vergelijken kan een gunstige prijs opleveren.
  • Arbeidskosten: Het materiaal dient natuurlijk ook te worden geïnstalleerd, de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn worden betaald binnen de arbeidskosten. Opnieuw is offertes vergelijken een aanrader, want bedrijven rekenen doorgaans verschillende prijzen voor de arbeidskosten. Dit is 41% van de prijs.
  • Afvoerkosten: Puin, (on)gebruikt materiaal en verwijderde producten (radiatoren) vallen onder afvoerkosten en worden weer meegenomen door het bedrijf. Dit kan je overigens zelf ook doen als je op 5% van de totaalprijs wilt bezuinigen.
  • Voorrijkosten: Worden niet altijd in rekening gebracht, of zie je terug onder de arbeidskosten. Het is een soort reiskostenvergoeding die bedrijven in rekening brengen als ze meer dan 30 kilometer moeten reizen om bij je thuis te komen.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

  • Je kunt op verschillende manieren de bijverwarming in de vloer plaatsen, zoals gezegd in zowel bestaande- als nieuwbouw. Gebruik van matten of infrezen zijn de meest gebruikte vormen voor de aanleg van vloerverwarming als bijverwarming.
  • Bijverwarming is een goedkopere optie dan hoofdverwarming. Bijverwarming heeft namelijk als ‘voordeel’ dat je de buizen van het systeem tussen de 150 en 200 millimeter van elkaar dient te leggen. Zo ben je minder kwijt aan materiaalkosten.

Overzicht van de prijzen

Bij het aanvragen van de offertes weet je vaak niet wat je kunt verwachten. Daarom zetten we voor verschillende oppervlaktes een indicatieprijs in de tabel hieronder.

Bijverwarming Matten Frezen
Tot 20 m2 €800 €750
Tot 40 m2 €1000 €875
Tot 60 m2 €1250 €1000
Tot 80 m2 €1475 €1150
Tot 100 m2 €1700 €1300

Garantie

Het is mogelijk om op specifieke onderdelen garantie te krijgen, maar alleen wanneer je de installatie van de vloerverwarming laat uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Mocht je zelf van plan zijn om de installatie te voltooien, dan vervallen de garantie-onderdelen. Op de volgende onderdelen heb je garantie:

  • Gevolgschade van de vloerverwarmingsslang: 10 jaar
  • Verdeler op verwarming: 5 jaar
  • Warmtepomp en thermostaat: 2 jaar

Offertes vergelijken

Om een gunstige prijs te bewerkstelligen kun je het beste meerdere offertes aanvragen. Het is gebleken dat door verschillende offertes te vergelijken je soms wel tot 40% kan besparen op de uiteindelijke kosten. Daarbij zijn bedrijven ook vaak bereid om te onderhandelen over voorwaarden uit de offerte.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.