De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Vloerverwarming rendement

Een mogelijk obstakel voor mensen om een vloerverwarming aan te schaffen kan zijn dat ze er geen rendement in zien. Het kan zijn dat je vloerverwarming ziet als een extra uitgave aan energie, maar dat is het alleen in bepaalde gevallen. Er zijn ook talloze mogelijkheden met vloerverwarming die je wel degelijk laten bezuinigen op het energieverbruik. Daarom is verder in te gaan op de vraag: Wat is het rendement van vloerverwarming?

Soorten vloerverwarmingen

Er bestaan diverse soorten vloerverwarming, elk met eigen specificaties.

  • Elektrische vloerverwarming; deze werkt op elektriciteit en dat kost stroom. Voordeel is wel dat deze vorm van vloerverwarming los kan functioneren ten opzichte van de cv-ketel. Zo hoef en kan je deze vloerverwarming alleen aan te zetten als je zelf ook aanwezig bent in de ruimte.
  • Warm water: De vloerverwarming op warm water wordt zeer vaak gebruikt. Deze maakt gebruik van een verdeler, die warm water op een vastgestelde temperatuur door het hele huis kan verspreiden. Dit type vloerverwarming is op twee manieren aan te leggen.
    I. Droogbouw wordt gedaan met een geringe opbouwhoogte. De aanschaf- en installatiekosten liggen iets hoger, maar de besparing op energie is daarentegen veel groter in de toekomst.
    II. Natbouw wordt nog het meest gebruikt. De warmtebuizen liggen dichter tegen het vloeroppervlak, waardoor optimale overdracht van warmte mogelijk is. Dit is echter minder energiezuinig.
  • Infrezen: Deze is voordelige en snelle optie. In de bestaande betonnen vloer worden groeven gefreesd, waarin later de warmteslangen komen te liggen.
  • Matten: Hierin worden warmteleidingen gelegd die later worden overgoten met zandcement of typen gips. Zo leg je een stevige fundering, waardoor de warmte beter behouden blijft.

Wat is belangrijk?

Voor het rendement is het belangrijk te weten wat vloerverwarming allemaal doet. Een groot voordeel wat wel eens over het hoofd wordt gezien, is de optie om te isoleren. Vaak gebeurt dit bij zowel droogbouw als natbouw, wanneer de vloer wordt voorzien van een nieuwe laag. Isoleren kan door middel van zowel matten als isolatiefolie. Hoe beter je isoleert, hoe beter de warmte in de ruimte blijft behouden en hoe minder moeite de centrale verwarming of pompschakelaar hoeft te doen om ruimtes op dezelfde temperatuur te behouden. Zo ben je daadwerkelijk energiezuinig bezig.

De pompschakelaar maakt veel verschil

Een pompschakelaar is een extra optie die kan aanschaffen bij de vloerverwarming. Het voordeel van de pompschakelaar is dat deze alleen aanslaat als er echt een plotselinge verandering in temperatuur plaatsvindt. Ben je dus overdag weg en zijn de deuren en ramen gesloten, dan kan de pompschakelaar met een zuinig systeem de hele dag uitblijven.

Hoofdverwarming of bijverwarming

Een hoofdverwarming is daarbij veel zuiniger dan een bijverwarming. Met gebruik van een hoofdverwarming kan je afscheid nemen van alle andere warmtebronnen, waardoor je in combinatie met de isolerende werking en eventuele pompschakelaar veel voordeliger uit bent dan normaal. Jaarlijks kun je met vloerverwarming €100 tot €200 euro besparen op de energierekening. Zie ook: bijverwarming vloerverwarming.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.