De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kosten natbouw systeem

Vloerverwarming in huis halen; de kosten van een natbouw systeem
Wanneer je vloerverwarming wilt plaatsen in je huis, of in bepaalde ruimtes van je huis, dan zijn daar meerdere manieren voor. Eén daarvan is vloerverwarming met het natbouw systeem. Binnen deze optie kun je ook weer kiezen uit verschillende materialen. De vloerverwarming kan worden gelegd op krimpnetten, noppenplaten en tackerplaten. Natbouw staat in dit geval voor de ‘natte’ laag die er over de verwarming heen wordt gegoten in een later stadium. Dit kan dan weer met zandcement of speciale soorten gips.

Daardoor is de fundering van de vloerverwarming buitengewoon stevig en duurzaam. Een belangrijk voordeel van het natbouw systeem is dat het warmte langer vasthoudt. Wat zijn de kosten en baten van deze vorm van vloerverwarming?

Kostenopbouw vloerverwarming

Op wat voor manier je de vloerverwarming ook gaat aanleggen, je hebt altijd te maken met vaste kostenposten. Binnen deze posten is in wisselende mate ruimte voor onderhandelingen met het bedrijf dat je in huis haalt. Het is belangrijk om de verschillende kostenposten nauwkeurig bij langs te gaan, omdat de investering in een vloerverwarming relatief duur is en overigens ook duurzaam.

  • Materiaalkosten: De meeste kosten, namelijk 48% van de totaalprijs, zitten uiteraard in het materiaal dat wordt gebruikt. Zeker bij een vloerverwarming met natbouw systeem willen de materiaalkosten nog wel eens hoger uitvallen, daarom is het belangrijk om hier over te onderhandelen met bedrijven. Je kunt onder andere een gunstigere prijs afdwingen door meerdere offertes en voorwaarden naast elkaar te leggen, om vervolgens de marktwerking zijn werk te laten doen.
  • Arbeidskosten: De tweede grote kostenpost is die van de arbeidskosten (45%). Vloerverwarming aanleggen kost tijd en dus arbeidsuren. Opnieuw kun je binnen deze kostenpost meerdere offertes vergelijken en de beste mogelijkheid kiezen. Het is wel riskant om hierin voor de laagste prijs te gaan, want je wilt natuurlijk wel dat er goed werk geleverd wordt. Mocht je zelf handig zijn, dan kan je overwegen om zelf vloerverwarming te installeren, maar dit is door de complexiteit niet aan te raden.
  • Afvoerkosten: De afvoerkosten is hetgeen dat na de klus weer wordt meegenomen door de installateurs. Hieronder vallen losliggend puin, ongebruikt materiaal en eventueel verwijderde radiatoren. Dit laatste is vooral van toepassing als je kiest voor vloerverwarming als algemene hoofdverwarming. Afvoerkosten bepalen voor 5% de uiteindelijke prijs van het project. Je kunt de afvoer van deze overbodige of gebruikte materialen ook zelf voor rekening nemen, alle kleine beetjes helpen om de prijs te drukken.
  • Voorrijkosten: Bedrijven rekenen voorrijkosten als ze bij je thuis langskomen. Van hoe verder weg het bedrijf moet komen, hoe hoger de voorrijkosten waarschijnlijk zullen uitvallen. Wil je dus laag zitten in de kosten, kijk dan eerst goed rond in de regio. Voorrijkosten bepalen echter voor 2% de totaalprijs van de vloerverwarming.

Om de verdeling van de verschillende kostenposten aan te geven is de volgende diagram opgemaakt. Hierin zie je het belang van de materiaal- en arbeidskosten, waar dus ruimte over is om te onderhandelen en waar je gunstige voorwaarden kunt creëren als je meerdere offertes aanvraagt.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

Naast de algemene factoren die altijd een rol spelen in de prijs, heb je ook te maken met specifieke kosten die tijdens het project kunnen worden gemaakt.

  • Kwantiteit: Je kunt de vloerverwarming op verschillende manieren gebruiken. Een optie waar je uit kunt kiezen is hoofdverwarming of bijverwarming. Als je kiest voor hoofdverwarming, waarvoor natbouw overigens zeer geschikt is, dan kies je er voor om je hele huis te laten verwarmen door middel van de vloerverwarming. Hoe groter het project, hoe hoger de kosten uiteraard uit gaan vallen.
  • Kwaliteit: Op de markt voor vloerverwarmingen zijn altijd wel aanbieders te vinden en bedrijven die deze kunnen installeren. Aanbieders vragen soms andere prijzen, maar het materiaal is over het algemeen gelijk. Om er zeker van te zijn dat zaken als isolatie en aanleg goed zijn geregeld, kan je kiezen voor een duurder bedrijf.
  • Mogelijkheden voor materiaal: Voor het natbouw systeem heb je meerdere losse producten nodig. Zo ben je geld kwijt aan een verdeler, werk je met buizen, heb je bochtondersteuners nodig voor de aanleg en heb je isolerend materiaal nodig. Al deze losse onderdelen hebben diverse prijzen, waarbij je zelf invloed kunt uitoefenen op de kwaliteit. De prijs kan hierdoor verschillen per huishouden.
  • Type huishouden: Het natbouw systeem voor vloerverwarming kan zowel in bestaande als nieuwe huizen worden gebruikt. Zo zie je dat in nieuwe huizen de verwarmingsbuizen direct worden geïnstalleerd op een geïsoleerde ondervloer. Bij bestaande huizen kunnen de buizen op effectieve wijze in de bestaande dekvloer worden gefreesd, ook wanneer een geringe opbouwhoogte beschikbaar is.

Zie ook de kostengids met de prijzen van verschillende systemen.

Indicatie van de kosten

Ben je van plan om vloerverwarming te laten aanleggen volgens het natbouw systeem, bedenk je dan eerst goed wat de functie van de vloerverwarming wordt. Kies je voor het type hoofdverwarming, of toch voor bijverwarming? In het geval van bijverwarming heb je minder energie nodig om de ruimte waarin je de vloerverwarming legt te verwarmen. Om deze reden mogen de buizen iets verder uit elkaar liggen (150mm) ten opzichte van de aanleg van buizen bij de hoofdverwarming (100 mm). Bedenk je tevens goed dat de warmtebuizen altijd 100mm van de wand af moeten liggen.

In het kort staan de totale kosten van vloerverwarming binnen het natbouw systeem in onderstaande tabel. Bij de prijzen gaat het om een indicatie, waar je tevens rekening mee kunt houden bij het inlezen van de diverse offertes. Prijzen kunnen tussentijds fluctueren. Het oppervlakte van het gemiddelde Vlaams huis is daarnaast 95 m2.

Bijverwarming Hoofdverwarming Gemiddelde prijsindicatie
Tot 20 m2 Tot 10 m2 €750 – €850 euro
Tot 40 m2 Tot 20 m2 €875 – €925 euro
Tot 60 m2 Tot 30 m2 €1000 – €1075 euro
Tot 80 m2 Tot 40 m2 €1100 – €1200 euro
Tot 100 m2 Tot 50 m2 €1250 – €1375 euro
Tot 120 m2 Tot 60 m2 €1450 – €1650 euro
Tot 240 m2 Tot 120 m2 €2500 euro

Prijsvoorbeelden bij vloerverwarming

Met de informatie uit de tabel kan je gaan kijken naar offertes van bedrijven. Je kunt daarbij rekening houden met goedkopere en duurdere varianten. Om een goede inschatting te maken van de verschillende mogelijkheden zijn daarom enkele voorbeelden op een rij gezet.

  • Goedkope optie: Kies ervoor om het zelf te doen. Dit is een risico, maar de besparing op arbeidskosten (45% van de totaalprijs) is ook groot. Tevens heb je in deze vorm ook meer invloed op de materiaalkosten, omdat je zelf de benodigde onderdelen aanschaft. Je kunt de buizen leggen in krimpnetten, noppenplaten en tackerplaten. Dit noem je ook wel een wapening. Over de buizen en wapening gooi je vloeibaar (nat) zandcement en een speciaal soort gips. Je moet wel zeker zijn van je eigen kunnen en goed overweg kunnen met het materiaal, want het aanleggen van vloerverwarming is een precies werkje. De besparing is echter zeer interessant.
  • Standaard optie: In deze fase leg je de offertes van meerdere bedrijven naast elkaar, waarna je gaat afwegen wat jij belangrijk vindt. Met één of enkele offertes ga je vervolgens verder onderhandelen over de prijs met bedrijven. Hoe groter het project, hoe meer bedrijven bereid zullen zijn om te onderhandelen over de totaalprijs. Overigens staan in de offerte nog meer belangrijke onderdelen, zoals de garantievoorwaarden en andere mogelijkheden. Laat je het bedrijf het project verder afronden, dan is de kans groot dat je een goed product in huis krijgt.

De voordelen van het natbouw systeem

Eén van de grootste voordelen van natbouw is het gegeven dat de warmtebuizen zeer dicht tegen het oppervlak aan komen te liggen. Hierdoor zal er een optimale verspreiding van de warmte over de gehele oppervlakte van de vloer zijn. Zo ben je in elke ruimte zeker van dezelfde temperatuur, hetgeen ook nog eens zeer gezond is.

Vooral bij de vloerverwarming als hoofdverwarming is het mogelijk om radiatoren te verwijderen. Door de ongewone warme lucht die van de radiatoren komt, zijn ze een belangrijke oorzaak van stof. Vloerverwarming stoot gezondere warme lucht af, waardoor je een prettig leefklimaat krijgt.

Ten opzichte van het droogbouw systeem, welke vaak op elektriciteit werkt, is het natbouw systeem een stuk voordeliger. Zeker omdat je snel zeker bent van warmte en de buizen sneller werken. Zo hoef je minder energie te verbruiken om warmte in elke ruimte te creëren.

Nadeel natbouw systeem

Omdat het gaat om natbouw, moet het systeem drogen. Hierdoor kun je in de eerste vier of vijf weken na de aanleg van het natbouw systeem niet genieten van de vloerverwarming. Daarna biedt het echter sneller warmte en comfort. Daarnaast zorgt een lekkage in het systeem er voor dat je de totale vloer moet openbreken, wat tijd kost. Ook zorgen isolerende materialen op het vloeroppervlak, zoals tapijten, voor minder warmteafgifte.

Offertes vergelijken

Je kiest altijd zelf hoe en wat je precies wilt met de vloerverwarming. Het natbouw systeem voor vloerverwarming is de meest gebruikte vorm in het land, waarbij verschillende aanbieders je graag willen helpen. Onderhandel altijd over de offertes die je krijgt en vraag dan ook om meerdere. Hierdoor creëer je een gunstige situatie voor jezelf, maar ook voor het bedrijf dat je helpt bij de klus.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.