De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kosten vloerverwarming noppenplaat

De kosten en baten van vloerverwarming met noppenplaat
Vloerverwarming in huis geeft comfort aan je voeten en is een ware impuls voor het leefklimaat in huis. Een mogelijkheid waarvan je gebruik kunt maken bij de installatie van de vloerverwarming is de noppenplaat. De noppenplaat is vooral geschikt als er genoeg ruimte is onder de vloer en de ondervloer in zijn geheel glad is.

De noppenplaat is speciaal gemaakt voor de verwarmingsbuizen die er effectief in gedrukt kunnen worden. Hier lees je alles over de kosten en baten van vloerverwarming door middel van een noppenplaat.

Kostenopbouw

De vaste factoren die een rol spelen bij de kostprijs van vloerverwarming zijn materiaalkosten, arbeidskosten, afvoerkosten en voorrijkosten. Vooral de eerste twee factoren spelen een grote rol in de prijs en hierbij is het dan ook belangrijk om meerdere offertes te vergelijken. Zorg dat je niet meer betaald dan nodig voor deze duurzame investering.

  • Materiaalkosten: Deze kostenpost bepaalt voor 48% de uiteindelijke kostprijs. Hier kan je dus ook veel besparen. In de ideale situatie maakt het bedrijf dat zich met de installatie bezig gaat houden gebruik van eigen materialen, zodat deze vaak voordeliger zijn.
  • Arbeidskosten: De uren die werknemers van het gespecialiseerde installatiebedrijf maken, worden samengevat onder de arbeidsuren. In de diverse offertes staan hierbij ook weer verschillende prijzen, dus er is geld te besparen. Zeker als je ziet dat deze belangrijke kostenpost voor 45% de totaalprijs van de vloerverwarming bepaalt.
  • Afvoerkosten: Puin, gebruikte materialen, verwijderde objecten (zoals radiatoren). Het kan óf door het bedrijf, óf door jezelf worden weggebracht. Afvoerkosten worden door het bedrijf in rekening gebracht als je wilt dat het bedrijf deze elementen weer met zich meeneemt, maar dat hoeft niet. Het omvat 5% van de uiteindelijke kostprijs van het project.
  • Voorrijkosten: Een bedrijf uit de regio zal hoogstwaarschijnlijk minder voorrijkosten rekenen dan een bedrijf dat van verder weg moet komen. Voorrijkosten kan je drukken als een bedrijf niet al te ver hoeft te rijden. Soms zitten de voorrijkosten al verwerkt in de algehele prijs.

Hieronder zie je een grafische weergave van de kostenopbouw voor vloerverwarming.

Factoren die de kosten van noppenplaten beïnvloeden

  • Kwantiteit: Hoeveel noppenplaten je gaat gebruiken, is uiteraard afhankelijk van je eigen wensen met de vloerverwarming. Wil je vloerverwarming door je hele huis laten leggen, dan zijn ook meerdere noppenplaten nodig. Voor kleinere oppervlakten is dit andersom. Over het algemeen geldt; hoe groter het project, hoe lager waarschijnlijk de gemiddelde kosten per m2.
  • Kwaliteit: Er bestaat wel degelijk een verschil in kwaliteit tussen noppenplaten. Het belangrijkste om rekening mee te houden bij noppenplaten is de isolerende werking. Noppenplaten staan bekend om hun geïsoleerde specificaties, maar er bestaan nog sterkere toevoegingen op de noppenplaat die dit alleen maar versterkt.
  • De tijd: Noppenplaten zijn ideaal op maat gemaakt om de verwarmingsbuizen snel in te plaatsen. De installatie van de vloerverwarming zal met het gebruik van noppenplaten daarom minder tijd in beslag nemen, hetgeen een positief effect zal hebben op de kostenpost arbeidskosten.
  • Met of zonder isolatie: De moderne noppenplaten hebben een EPS isolatie. Deze noppenplaten zijn voorzien van 11mm of 33mm EPS isolatie panelen. Op die manier zal het warmteverlies minimaal zijn. Deze noppenplaten zullen in eerste instantie iets duurder zijn, maar in de toekomst het energieverbruik drastisch verlagen.

De kosten van noppenplaten

De prijzen die worden gerekend voor een noppenplaat zijn afhankelijk van de specificaties. Ben je op zoek naar optimale isolatie, dan kies je voor de 33mm EPS variant. Dit is een 47mm geïsoleerde noppenplaat, geschikt voor 10 m2. Per 10 stuks betaal je hiervoor €130 euro. Kies je voor goede isolatie, maar iets mindere kwaliteit, dan ga je voor de 11mm EPS isolatie panelen. Hiervoor ben je per 10 stuks ongeveer €100 euro kwijt. Noppenplaten vallen onder het type droogbouw, wat het in eerste instantie duurder maakt. Echter zijn noppenplaten een effectief systeem, die er voor zorgt dat de warmte gelijkmatig over de oppervlakte van de vloer wordt verdeeld. Omdat de isolatie tevens een belangrijk aspect is van de noppenplaten, zal je minder energie verbruiken en dus de investering gaan terugverdienen.

Aangezien je de noppenplaten vaak kunt krijgen bij installatiebedrijven, is het handig om verschillende offertes aan te vragen. Over het algemeen geldt nog altijd; hoe groter de aanvraag, hoe lager de gemiddelde kosten. Ook is er ruimte voor onderhandelingen, bijvoorbeeld wanneer je er voor kiest om hetzelfde bedrijf te gebruiken bij de installatie van de vloerverwarming. Met meer offertes sta je sterker om over bepaalde onderdelen uit de offerte te kunnen onderhandelen.

De voordelen van noppenplaten

  • Snelle en simpele montage: De noppenplaten zijn speciaal gemaakt opdat de warmtebuizen goed in de platen zijn te klikken. Nadat dit is gebeurt hoef je alleen nog maar de noppenplaat te bevestigen aan de dekvloer. Vervolgens kan je de dekvloer bijvoorbeeld betegelen. De installatie van de vloerverwarming is hierdoor sneller en simpeler dan andere systemen.
  • Geen bijkomende bescherming tegen vocht nodig: Over de noppenplaten komt in de meeste gevallen een laag beschermfolie. Hierdoor maken tocht en vocht bijna geen kans meer. Je zult minder onnodige warmte verliezen en dus flink besparen op je energierekening.

Zelf leggen

Het is mogelijk om de vloerverwarming in combinatie met noppenplaten zelf te doen, hoewel dit wel een precisiewerkje is. De warmtebuizen zijn efficiënt in de noppenplaten te verwerken, dus daar zit de moeite nog niet zozeer. Hou wel rekening met een minimale opbouwhoogte van ongeveer 7 centimeter. Daarbij komt nog de afwerking van het geheel, dat je kan doen met tegels of laminaat. Mocht je echt handig zijn, dan is het mogelijk om binnen een dag vloerverwarming in je woonkamer of badkamer aan te leggen. De noppenplaten zijn hiervoor een uitstekende optie. Wil je echter zeker zijn van een goede aanleg, dan kan je toch het beste een gespecialiseerd bedrijf raadplegen.

Bespaartips

Noppenplaten zijn als onderdeel van het droogbouw systeem een behoorlijke investering. Koop je deze bij gespecialiseerde bedrijven, dan vraag je vaak eerst een offerte aan. Bedrijven kunnen je wensen inschatten en daarop een aanbod doen. Vaak is dit een eerste aanbod, want zoals eerder aangegeven blijft er altijd ruimte voor onderhandelingen. Probeer zodoende een gunstige situatie te creëren, waarbij zowel jij als het bedrijf zich goed voelt.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.