De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kosten droogbouw systeem

Vloerverwarming installeren in huis; alles over de kosten droogbouw systeem
Ben je op zoek naar elementen die het comfort van je huis op een positieve manier kunnen beïnvloeden? Vloerverwarming is een moderne en interessante oplossing, die je veel geld kan besparen én je gezonder laat leven. Vloerverwarming is op verschillende manieren in huis te plaatsen, waarbij elke optie binnen verschillende situaties zijn voordelen heeft.

Een speciaal type vloerverwarming is het droogbouw systeem. Dit systeem (anders dan natbouw) biedt een interessante oplossing voor isolatieproblemen en kan daarnaast het verschil maken als gewicht belangrijk is, zoals bij nieuwbouwhuizen met een houten skelet. Overigens gaan veel mensen ook over op een droogbouw systeem bij grootschalige renovatie van hun huis. Het droogbouw systeem van vloerverwarming zorgt voor optimale isolatie, hetgeen bijvoorbeeld in flats belangrijk is, maar ook losstaande huizen kunnen profiteren van deze perfecte isolatie. Benieuwd wat het droogbouw systeem voor jou kan doen? Lees snel verder!

De prijsopbouw van een droogbouw systeem

De totaalprijs voor een droogbouw systeem bestaat uit vier verschillende factoren. Uiteraard is het bedrijf bepalend met betrekking tot de eerste post; arbeidskosten. Daarnaast gaat het om de aanschaf van materiaal waar over het algemeen de meeste kosten in gaan zitten. Tot slot heb je nog twee kleinere posten, namelijk de afvoerkosten en voorrijkosten die een bedrijf in rekening kan brengen.

 • Materiaalkosten: De kosten van het materiaal vormen ongeveer 48% van de totaalprijs die je gaat betalen voor de installatie van het droogbouw systeem. Het is goed mogelijk om op deze kostenpost te besparen en daarom kan je in ieder geval meerdere offertes aanvragen. Bedrijven zijn daarnaast geneigd om te onderhandelen over grotere projecten zoals vloerverwarming, dus kies niet per definitie op basis van de meest interessante offerte.
 • Arbeidskosten: De installatie van een droogbouw systeem is niet een snelle klus, het moet goed gebeuren en er zijn verschillende elementen waar rekening mee dient te worden gehouden. Hoewel je zelf ook vloerverwarming kunt plaatsen, is dit om voorgaande reden niet aan te raden. Bekijk goed wat bedrijven voor jou kunnen betekenen, ga in overleg over de termijn en maak een beslissing over de meest gunstige voorwaarden die jij ziet. Arbeidskosten bepaalt ongeveer 45% van de prijs.
 • Afvoerkosten: De afvoerkosten bestaan uit het overbodige materiaal en puin dat weer mee wordt genomen door het bedrijf. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook radiatoren die worden verwijderd, mocht je beslissen om vloerverwarming door het hele huis te plaatsen. Je kunt echter zelf de afvoer van materiaal voor rekening nemen en hiermee geld besparen. Afvoerkosten bepalen 5% van de totaalprijs.
 • Voorrijkosten: Voorrijkosten die in rekening worden gebracht komen op hetzelfde neer als reiskostenvergoeding van je baas. Het is een financiële weergave van de afstand die het klusbedrijf heeft moeten afleggen om bij je thuis te komen. Wil je hier op bezuinigen, dan kan je dat dus prima doen door een bedrijf uit de regio te kiezen. De voorrijkosten zijn met 2% van de totaalprijs echter een kleine post.

Op basis van de vorige gegevens is de prijsopbouw van de vloerverwarming weergegeven in een diagram. De twee grootste posten zijn materiaalkosten en arbeidskosten, waarop dus valt te besparen door te onderhandelen op de offerte van meerdere bedrijven.

Wat beïnvloedt de prijs nog meer?

Naast de algemene kostenposten voor vloerverwarming die hierboven zijn genoemd, bestaan er nog specifieke onderdelen van het droogbouw systeem of de vloerverwarming die de prijs kunnen bepalen. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

 • Het type verwarming: Vloerverwarming kan je zowel in een specifieke ruimte plaatsen als door je hele huis. Vloerverwarming kan fungeren als bijverwarming of als hoofdverwarming van je huis. Het verschil is dat je bij hoofdverwarming geen gebruik meer maakt van de andere warmte-elementen zoals radiatoren/kachels. Voor bijverwarming gaat het, zoals de naam al aangeeft, om extra verwarming naast de gebruikelijke warmtebronnen. Het systeem van de bijverwarming ligt minder dicht op elkaar, waardoor er een verschil in kosten is tussen bij- en hoofdverwarming.
 • Verwijderen radiatoren: Ga je toch voor de hoofdverwarming, dan kies je er dus voor om radiatoren te verwijderen. Dit kost ongeveer €30 euro.
 • Bypass: Je kunt kiezen voor een bypass langs de Cv-ketel, om te voorkomen dat deze gaat pendelen. Een bypass kost hoogstens €75 euro.
 • De hoogte van het systeem: Er bestaan verschillende droogbouw systemen. Een belangrijk onderdeel van het droogbouw systeem is de opbouwhoogte. Dit is onder andere nodig om optimaal te kunnen isoleren. De gebruikelijke opbouwhoogte ligt tussen de 15 en 30 mm. Daarbij hebben de buizen binnen deze verschillende systemen hun eigen specificaties en prijs.
 • Materiaal op de droogbouw constructie: Droogbouw systemen liggen vaak tegen het oppervlak aan. Bovenop de droogbouw vloerverwarming kiezen de meeste mensen ervoor om te tegelen. Ook parket of vloerbedekking zijn mogelijk, maar dit heeft wel invloed op de werking van de vloerverwarming. Het zal aan het oppervlak minder snel opwarmen dan normaal.
 • Extra opties: Kies je voor het droogbouw systeem, dan heb je nog aanvullende opties. Zo is dit type vloerverwarming te combineren met warmtepompen of condensatieketels. De warmtepomp kan je alleen laten draaien wanneer de vloerverwarming nodig is, zodat je geld kunt besparen. Het installeren en/of optimaliseren van een warmtepomp kost circa €100 euro.
 • Het materiaal: De droogbouw vloerverwarming wordt onder het oppervlak voorzien van speciale EPS-isolatieplaten. Hierbij kan je vaak kiezen uit aluminium of staal.

De kosten per afmeting van het droogbouw systeem

Ben je van plan om een droogbouw vloerverwarming aan te schaffen, dan kan een indicatie van de kosten prettig zijn. Zo weet je in hoeverre offertes van bedrijven kloppen en of er nog ruimte is om te onderhandelen. Bij de volgende grafische weergave zijn meerdere afmetingen voor de vloerverwarming gegeven. Een gemiddeld huis in België is ongeveer 95 m2, dus daar kan je alvast rekening mee houden mocht je gaan voor hoofdverwarming. Zie ook pagina: prijs per m2.

Bijverwarming Hoofdverwarming Gemiddelde prijs
Tot 20 m2 Tot 10 m2 €800 – €850 euro
Tot 40 m2 Tot 20 m2 €875 – €925 euro
Tot 60 m2 Tot 30 m2 €1000 – €1075 euro
Tot 80 m2 Tot 40 m2 €1100 – €1200 euro
Tot 100 m2 Tot 50 m2 €1250 – €1375 euro
Tot 120 m2 Tot 60 m2 €1450 – €1650 euro
Tot 140 m2 Tot 70 m2 €1700 – €1850 euro

Droogbouw systemen hebben geen afwerkvloer nodig en zijn daardoor doorgaans iets goedkoper dan natbouwsystemen. De installatie is echter wel weer iets duurder. Droogbouwsystemen zijn daarnaast energiezuiniger, hetgeen je in de toekomst gaat merken op je energierekening. Een duurzame investering dus. Zie ook pagina prijs vloerverwarming.

De voordelen van droogbouw

Droogbouw systemen voor vloerverwarming hebben meerdere voordelen. Zo kan een droogbouw systeem ook koelen, bijvoorbeeld wanneer je in de zomer behoefte hebt aan iets koelere temperaturen in huis. In de winter kan het overigens net zo snel weer opwarmen, want het droogbouw systeem koelt snel af en warmt sneller op dan een natbouwsysteem. Het droogbouwsysteem is daarnaast gemakkelijk in installeren, waarbij je het ook in bestaande ruimtes kunt plaatsen. De vloerverhoging om een droogbouw systeem te leggen is daarnaast gering, waardoor je geen echte hinder zult ondervinden.

De nadelen

De droogbouw vloerverwarming is iets duurder in de installatie fase. Het is daarom niet voor iedereen haalbaar om dit systeem te installeren, hoewel je in de toekomst ook veel gaat besparen. Daarnaast zitten er beperkingen aan de afwerking boven een droogbouw vloerverwarming, bijvoorbeeld bij laminaat. Dit zal in de toekomst vaker behoefte hebben aan een lakbeurt.

Garantie

Let goed op bij het aanschaffen van droogbouw vloerverwarmingssystemen. Je kunt op verschillende onderdelen garantie krijgen, vaak tot wel 10 jaar! Denk daarbij aan de vloerverwarmingsslang, gevolgschade wordt tot 10 jaar na aanleg vergoed. Daarnaast heeft de verdeler van de vloerverwarming 5 jaar garantie en hebben de warmtepomp en thermostaat beide 2 jaar garantie.

Zelf doen?

Een droogbouw systeem voor vloerverwarming kan je ook zelf leggen. Zeker als je van jezelf handig bent is dit een mogelijkheid, want je kunt flink geld besparen op de arbeidskosten. Eerder lieten we zien dat de arbeidskosten 45% van de totaalprijs omvatte, dus die afweging kan je maken. Echter dien je er dan wel rekening mee te houden dat het aanleggen van vloerverwarming een precisiewerkje is. Zo dien je al in de eerste fase rekening te houden met optimale isolatie, omdat je dit later niet meer kunt herstellen. De volgende stappen in het installeren van droogbouw vloerverwarming zijn belangrijk:

 • Legpatroon: Bij het aanleggen van de vloerverwarming is een slakkenhuis legpatroon het meest gebruikelijk. Hierbij begin je van binnenuit in rondes naar buiten te werken, waarbij je de warmte- en koelbuizen constant dicht langs elkaar legt.
 • Hoofd- of bijverwarming: Kies je voor hoofdverwarming, dan dienen de buizen dichter langs elkaar te liggen. Daarentegen mag je voor bijverwarming meer ruimte laten tussen de buizen. Bij hoofdverwarming is die afstand ongeveer 100mm, voor bijverwarming circa 150mm. Denk er ook aan dat de buizen altijd 100mm afstand moeten houden van de buitenmuur.
 • Isolatie: Zoals aangegeven is de isolatie van groot belang. Hierop kun je in de toekomst veel geld besparen doordat er minder energie verloren gaat.

Offertes vergelijken

Kies niet direct voor de eerste de beste offerte, maar leg meerdere aanbiedingen naast elkaar. Naast de genoemde prijzen kan je ook letten op garantie, extra service, kwaliteit van de producten en eventueel online naar reviews. Bedenk dat arbeidskosten en materiaalkosten twee posten zijn waar je op kunt bezuinigen, dus maak goede afspraken. Zo kom je tot gunstige voorwaarden voor het bedrijf en voor jezelf.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.