De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kosten vloerverwarming draadstaal

Alles over de kosten van vloerverwarming met draadstaal
Steeds meer mensen gaan over op vloerverwarming in huis, soms als bijverwarming, maar soms ook als hoofdverwarming. Dit geeft je huis meer comfort en zorgt tevens voor een gezonder leefklimaat. Er zijn daarbij systemen beschikbaar die zorgen voor isolatie en vloerverwarming in één.

Een voorbeeld daarvan is de vloerverwarming in combinatie met draadstaal. Een groot voordeel van de vloerverwarming met draadstaal matten is dat de opbouwhoogte bij dit systeem zo laag als mogelijk is, terwijl de montage relatief simpel werk is. Draadmatten, waarbinnen het draadstal valt, zijn makkelijk om maat te knippen voor iedere huishoudelijke situatie.

De prijsopbouw van draadstaal

Draadstaal is gegalvaniseerd, dat wil zeggen dat het elektriciteit goed kan geleiden. Waar je met de gebruikelijke radiatoren vaak temperaturen van 60 tot 95 graden moet bereiken voor een comfortabele gevoelstemperatuur, is dit met vloerverwarming niet nodig. De draadstaal vloerverwarming hoeft maar een temperatuur tot 60 graden te bereiken, om zodoende een comfortabele temperatuur in de ruimte te creëren. De prijzen van draadstaal vallen daarnaast ook nog mee. Wil je overigens vloerverwarming aanleggen, dan zijn er altijd vier factoren die bepalen hoeveel je gaat betalen.

  • Materiaalkosten: Dit is de grootste kostenpost onder de streep. Draadstaal is vooral beschikbaar in de vorm van netten/matten. Het is een goedkope manier voor het aanleggen van vloerverwarming, maar omdat de kostenpost 48% van de uiteindelijke kostprijs inhoudt, is het altijd aan te raden meerdere offertes aan te vragen. Draadstaal is bij gespecialiseerde installatiebedrijven beschikbaar, maar bijvoorbeeld ook bij algemene winkels.
  • Arbeidskosten: Laat je een gespecialiseerd bedrijf de vloerverwarming aanleggen, dan betaal je mee aan de arbeidskosten van de werknemers. Eveneens is dit met 45% een grote uiteindelijke kostenpost, waarbij je gunstige voorwaarden kunt afdwingen als je meerdere offertes aanvraagt.
  • Afvoerkosten: De afvoerkosten zijn met 5% een kleine kostenpost, maar het is wel goed mogelijk om hier zelf op te besparen. Onder afvoerkosten valt al het materiaal dat door het bedrijf weer wordt meegenomen, dus inclusief puin en (on)gebruikte producten. Je kunt de afvoer hiervan ook zelf verzorgen.
  • Voorrijkosten: Met 2% van de uiteindelijke prijs voor de aanleg van vloerverwarming hebben de voorrijkosten een beperkte invloed. Wil je deze kosten zo laag mogelijk houden, dan kan het beste offertes aanvragen bij bedrijven in de regio. Over het algemeen brengen bedrijven die binnen een omtrek van 30 kilometer rond je huis wonen geen voorrijkosten in rekening, daarbuiten rekenen ze soms €0,20 euro per gereden kilometer. Het is daarom een soort reiskostenvergoeding.

Een grafische weergave van de kostenposten is hieronder nogmaals te zien. Bedenk je dat binnen elke kostenpost onderhandelingen of eigen inbreng van invloed kunnen zijn.

Andere factoren

Wil je de vloerverwarming plaatsen op draadstaal matten of netten, dat kunnen verschillende factoren van invloed zijn de kostprijs. Zo kan je kiezen uit bijverwarming of hoofdverwarming. Er is een verschil in de afstand tussen de warmtebuizen bij de verschillende typen verwarming. Als je kiest voor bijverwarming, dan is de vloerverwarming vooral een stuk extra comfort. Je hoeft de warmtebuizen dan niet zo dicht langs elkaar te leggen, maar ongeveer 15 centimeter Hart op Hart. Voor de hoofdverwarming is iets meer intensiteit nodig, daarom leg je in dat geval de buizen op 10 centimeter Hart op Hart.

  • Vloer slopen of nieuwbouw: Met draadstaal werk je in de hoogte, hoewel deze beperkt is. Je moet rekening houden met een opbouwhoogte van 5 centimeter, plus de afwerking van de vloerverwarming met bijvoorbeeld tegels of laminaat. Je kunt er daarom voor kiezen om de hele vloer er uit te laten halen, dat kan vaak voor 40 euro per m2. Hou er wel rekening mee dat je in dit geval ook puin krijgt, hetgeen invloed gaat hebben op de afvoerkosten. Ga je dit puin zelf opruimen of wegbrengen? Bedrijven kennen vaak gespecialiseerde methodes om dit te doen en je bent meteen van de rommel af. Laat je informeren over de voorwaarden hierin.
  • Bijkomende materialen: De draadstaal matten of netten worden voorzien van buizen. Deze moeten strak blijven liggen, waarbij het gebruik van tie-wraps handig is. Ook worden de randen en netten verder geïsoleerd met speciaal folie, die je vaak in grotere verpakkingen kunt aanschaffen. Dit folie wordt gebruikt om warmteverlies naar beneden te voorkomen, terwijl het ook zorgt voor gelijkmatige verdeling van de warmte over het vloeroppervlak. Tot slot gebruik je nog buisbinders om de verschillende groepen warmtebuizen met elkaar te verbinden.
  • Verdeler, warmtepomp en thermostaat: Om het geheel van de vloerverwarming te laten werken worden de warmtebuizen en draadstaal matten/netten aangesloten op de thermostaat, hetgeen in sommige gevallen dat gebruikte thermostaat voor radiatoren kan zijn. Daarnaast wordt een verdeler geïnstalleerd om de vloerverwarming aan te sluiten op de cv-ketel. De warmtepomp is in verschillende divisies en prijzen verkrijgbaar, afhankelijk van de duurzaamheid.

De kosten van draadstaal en matten

Draadstaal heeft zoals je ziet verschillende elementen die de prijs bepalen. Om vloerverwarming aan te leggen met draadstaal en matten bestaat een indicatieprijs. Zo weet je hoe je met de informatie uit verschillende aangevraagde offertes om kunt gaan. Hou er rekening mee dat de hoofdverwarming meer buislengte nodig heeft, omdat de buizen in dit verwarmingssysteem ook dichter bij elkaar liggen (Hart tot Hart) dan bij een systeem voor bijverwarming. Een gemiddeld Vlaams huis heeft een oppervlakte van 95 m2.

Groepen Bijverwarming (m2) Hoofdverwarming (m2) Indicatieprijs
1 Tot 20m2 Tot 10m2 €850 euro
2 Tot 40m2 Tot 20m2 €1000 euro
4 Tot 80m2 Tot 40m2 €1500 euro
6 Tot 120m2 Tot 60m2 €2000 euro
8 Tot 160m2 Tot 80m2 €2475 euro
10 Tot 200m2 Tot 100m2 €2950 euro

De voordelen van draadstaal

  • Goed mogelijk om een isolatielaag aan te leggen onder de vloerverwarming
  • Montage is snel te doen; vaak binnen een dag klaar
  • Goedkope manier om vloerverwarming aan te leggen

Een nadeel van draadstaal is het feit dat de verwarming van de ruimte minder snel gaat. Dit komt door de afwerkvloer van zandcement of gips die tussen de vloerverwarming en het oppervlak wordt gelegd.

Zelf doen

Door het eenvoudige systeem van draadstaal matten en netten lijkt het een interessante optie om zelf vloerverwarming neer te leggen. Het grote voordeel is dat je 45% bespaart op de arbeidskosten van een gespecialiseerd bedrijf. Het risico is echter dat je geen recht hebt op garantie en de isolatie niet optimaal kan zijn, waardoor je onnodig veel energie verbruikt.

Offertes

Laat je de klus over aan een gespecialiseerd bedrijf, vraag dan offertes aan, zodat je een gunstige deal te kunt maken. In een offerte staan altijd vaste prijzen en extra opties genoteerd, waardoor je jouw budget aan kunt passen op de mogelijkheden. Bedrijven willen over offertes vaak nog onderhandelen.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.