Draadstaal vloerverwarming

Er zijn systemen beschikbaar die zorgen voor isolatie en vloerverwarming in één. Een voorbeeld daarvan is vloerverwarming in combinatie met draadstaal matten. Een groot voordeel daarvan is dat de opbouwhoogte van dit systeem laag is, terwijl de montage relatief simpel is. Draadmatten, waarbinnen het draadstaal valt, zijn makkelijk op maat te knippen voor iedere situatie.

Draadstaal vloerverwarming

De prijsopbouw van draadstaal matten

Waar je met de gebruikelijke radiatoren vaak temperaturen van 60 tot 95 graden Celsius moet bereiken voor een comfortabele gevoelstemperatuur, is dit met vloerverwarming niet nodig. Want het hoeft maar een temperatuur tot 60 graden te bereiken om zodoende een comfortabele temperatuur in de ruimte te creëren. Wil je ook vloerverwarming aanleggen, dan zijn er altijd vier factoren die bepalen hoeveel je gaat betalen.

  • Materiaalkosten: Dit is de grootste kostenpost onder de streep. Draadstaal is vooral beschikbaar in de vorm van netten/matten. Het is een goedkope manier voor het aanleggen van vloerverwarming, maar omdat de kostenpost 48% van de uiteindelijke kostprijs inhoudt, is het altijd aan te raden meerdere offertes aan te vragen.
  • Arbeidskosten: Laat je een gespecialiseerd bedrijf de vloerverwarming aanleggen, dan betaal je mee aan de arbeidskosten van de werknemers. Die kosten zijn 45% van het totaal.
  • Afvoerkosten: De afvoerkosten zijn met 5% een kleine kostenpost, maar het is wel goed mogelijk om hier op te besparen. Onder afvoerkosten valt al het materiaal dat door het bedrijf weer wordt meegenomen, dus inclusief puin en (on)gebruikte producten. Je kunt de afvoer hiervan ook zelf verzorgen.
  • Voorrijkosten: Met 2% van de uiteindelijke prijs voor de aanleg van vloerverwarming hebben de voorrijkosten een beperkte invloed. Over het algemeen brengen bedrijven binnen een omtrek van 30 kilometer rond je huis geen voorrijkosten in rekening, daarbuiten rekenen ze soms €0,20 euro per gereden kilometer.

Andere factoren die invloed hebben op de prijs

Wil je de vloerverwarming plaatsen op draadstaal matten of netten, dat kunnen verschillende factoren van invloed zijn op de kostprijs. Zo kan je kiezen uit bijverwarming of hoofdverwarming. Er is een verschil in de afstand tussen de warmtebuizen bij de verschillende typen verwarming. Als je kiest voor bijverwarming, dan is de vloerverwarming vooral voor een stuk extra comfort. Je hoeft de warmtebuizen dan niet zo dicht langs elkaar te leggen, maar ongeveer 15 centimeter h.o.h.. Voor de hoofdverwarming is iets meer intensiteit nodig, daarom leg je in dat geval de buizen op 10 centimeter h.o.h..

  • Vloer slopen of nieuwbouw: Met draadstaal werk je in de hoogte, hoewel deze beperkt is. Je moet rekening houden met een opbouwhoogte van 5 centimeter, plus de afwerking van de vloerverwarming met bijvoorbeeld tegels of laminaat. Je kunt er daarom voor kiezen om de hele vloer er uit te laten halen, dat kan vaak voor €40 euro per m2. Houd er wel rekening mee dat je in dit geval ook puin krijgt, hetgeen invloed gaat hebben op de afvoerkosten. Ga je dit puin zelf opruimen of wegbrengen? Bedrijven kennen vaak gespecialiseerde methodes om dit te doen en je bent meteen van de rommel af. Laat je informeren over de mogelijkheden.
  • Bijkomende materialen: De draadstaal matten of netten worden voorzien van buizen. Deze moeten strak blijven liggen, waarbij het gebruik van tie-wraps handig is. Ook worden de randen en netten verder geïsoleerd met speciaal folie, die je vaak in grotere verpakkingen kunt aanschaffen. Dit folie wordt gebruikt om warmteverlies naar beneden te voorkomen, terwijl het ook zorgt voor gelijkmatige verdeling van de warmte over het vloeroppervlak. Tot slot gebruik je nog buisbinders om de verschillende groepen warmtebuizen met elkaar te verbinden.
  • Verdeler, warmtepomp en thermostaat: Om het geheel van de vloerverwarming te laten werken worden de warmtebuizen en draadstaal matten/netten aangesloten op de thermostaat, hetgeen in sommige gevallen je huidige thermostaat voor radiatoren kan zijn. Daarnaast wordt een verdeler geïnstalleerd om de vloerverwarming aan te sluiten op de cv-ketel. De warmtepomp is in verschillende divisies en prijzen verkrijgbaar, afhankelijk van de duurzaamheid, hiermee kun je zowel verwarmen als koelen.

Prijsvoorbeelden

Houd er rekening mee dat de hoofdverwarming meer buislengte nodig heeft, omdat de buizen in dit verwarmingssysteem dichter bij elkaar liggen dan bij een systeem voor bijverwarming. In de volgende tabel zijn indicatieprijzen voor je opgesomd:

Aantal groepen Bijverwarming Hoofdverwarming Indicatieprijs
1 Tot 20 m2 Tot 10 m2 €850 euro
2 Tot 40 m2 Tot 20 m2 €1000 euro
4 Tot 80 m2 Tot 40 m2 €1500 euro
6 Tot 120 m2 Tot 60 m2 €2000 euro
8 Tot 160 m2 Tot 80 m2 €2475 euro
10 Tot 200 m2 Tot 100 m2 €2950 euro

De voordelen van draadstaal

  • Biedt de mogelijkheid om een isolatielaag aan te leggen onder de vloerverwarming.
  • De montage is snel te doen: vaak binnen een dag klaar.
  • Goedkope manier om vloerverwarming aan te leggen.

Een nadeel van draadstaal is het feit dat de verwarming van de ruimte minder snel gaat. Dit komt door de afwerkvloer van zandcement of gips die tussen de vloerverwarming en het oppervlak wordt gelegd. Daarnaast moet de vloer ook nog goed uitdrogen voor je de vloerverwarming kunt gebruiken. Dit duurt vaak minimaal 6 weken.

Wat kost vloerverwarming?

Benader experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een bedrijf dat jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste expert

Ontvang offertes van specialisten