De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Terugverdientijd

Wanneer heb je de investering van vloerverwarming terugverdiend?
Vloerverwarming zorgt voor een comfortabele manier van wonen. Je hebt geen last meer van koude voeten, kan eventueel afscheid nemen van energie slurpende radiatoren, hebt profijt door middel van betere isolatie en leeft in een algemeen gezonder woonklimaat. De investering in vloerverwarming is behoorlijk, maar je moet je bedenken dat het om een duurzame investering gaat. Je zet met een vloerverwarming namelijk een stap vooruit als het gaat om energieverbruik. Jaarlijks kan je dat behoorlijk veel opleveren. Nou is de vraag: Wat is de terugverdientijd van vloerverwarming?

Hoe ga je besparen?

Vloerverwarming wordt tegenwoordig als vaste optie gegeven bij de bouw van een nieuw huis. Ook bij bestaande bouw is het echter goed mogelijk om vloerverwarming te laten installeren. Tegelijk met vloerverwarming wordt vaak ook geïnvesteerd in de isolatie van het huis. Minder tocht, minder vochtschade en algemeen betere isolatie, dat zorgt er natuurlijk voor dat de warmte in je huis beter behouden blijft.

Waarin ga je vooruit ten opzichte van voorheen?

  • Stookkosten: Vooral bij vloerverwarming als hoofdverwarming van het huis ga je bezuinigen op stookkosten, want je kiest ervoor om alle andere warmtebronnen te verwijderen. Dit betekent dat radiatoren verleden tijd zijn, terwijl een radiator normaal gesproken de meeste stookkosten nodig heeft. Zeker de oudere radiatoren hebben een steeds hogere temperatuurtoevoer nodig om nog op de gewenste temperatuur te komen.
  • Isolatie: Een goede isolatie zorgt er zoals gezegd voor dat de warmte in huis beter behouden blijft. Dankzij de goede isolering ontstaat tevens geen condens, terwijl dit bij radiatoren bijvoorbeeld wel voor kan komen. Condens kan op termijn leiden tot schimmelvorming. Zo zorgt vloerverwarming voor een veel schonere warmteverspreiding en luchtcirculatie in huis.

Wat is de terugverdienperiode?

Gemiddeld genomen is de terugverdienperiode van vloerverwarming rond de 10 tot 15 jaar, afhankelijk van het systeem dat je kiest. Het type droogbouw is in aanschaf en installatie iets duurder dan droogbouw, maar in de toekomst is droogbouw het meest zuinige vloerverwarmingssysteem. Daarnaast is infrezen een voordeligere manier om de vloerverwarming in huis te leggen, onder meer omdat je de gebruikelijke vloer kunt behouden. Matten zijn duurder, maar door betere isolatie van het vloeroppervlak zullen deze in de toekomst energiezuiniger blijken dan de optie van infrezen. Nieuwe innovaties zorgen er overigens voor dat er ieder jaar interessantere opties op de markt komen.

De prijsindicaties bij de terugverdienperiode

Om een goede indicatie te geven van het voordeel waar je jaarlijks van kunt profiteren, hebben we in onderstaande tabel nog eens de cijfers genoteerd. De gasprijs per m³ is op het jaarpijl van 2018 genomen. Door veranderingen in de belasting kan de jaarlijkse besparing iets hoger of lager uitvallen dan in de tabel staat gegeven.

Besparing m3 gas Gasprijs per m3 Jaarlijkse besparing
200 €0,65 euro €130

Als je dus de totale kosten die je moet maken deelt door wat je per jaar gaat besparen kom je op de terugverdientijd uit. Kijk ook op pagina vloerverwarming prijs.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.