De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kosten elektrisch systeem

De prijs om een elektrische systeem voor vloerverwarming in huis te halen
Vloerverwarming in je huis brengt comfort en waarde met zich mee. Het is een speciaal systeem die in je vloer kan worden ingebouwd, waardoor je warmte verschaft die je onder je voeten voelt. Het is mogelijk om je hele huis laten verwarmen vanaf de oppervlakte van de vloer, maar je kunt ook kiezen voor vloerverwarming in specifieke ruimtes waarin warme voeten wel zo prettig zijn.

Op dit moment volgen de innovaties elkaar op als het gaat om vloerverwarming, dus ook voor jou is er altijd een interessante en betaalbare optie beschikbaar. Wat te denken van de elektrische variant van de vloerverwarming? Deze optie is uniek binnen het concept van vloerverwarmingen en we vertellen je er graag meer over.

Wat is elektrische vloerverwarming?

Een elektrische vloerverwarming staat los van je centrale verwarming en dit maakt het een speciaal concept. De elektrische vloerverwarming heeft een snellere opwarmtijd dan de op water gedragen vloerverwarmingen, hetgeen het voor veel mensen een interessante oplossing maakt. Dit type vloerverwarming wordt op matjes gelegd, afwisselend vlak onder de afwerkvloer, dan wel er iets dieper onder. Als je gebruik maakt van goede isolatie, dan zal je merken dat met elektrische vloerverwarming een hoop energie te besparen valt.

Verschillende typen

Wil je de vloerverwarming op elektriciteit laten lopen, dan heb je verschillende manieren om dit aan te leggen in huis. De meest gebruikelijke vorm zijn de matten, waarop de verwarmingselementen effectief zijn te bevestigen en ze daardoor efficiënt hun werk kunt laten doen. Doorgaans gebruikt met glasvezel matten of krimpmatten om de verwarmingselementen in te bevestigen. Deze matten hebben een geringe dikte van ongeveer 4mm. Omdat deze matten buitengewoon dun zijn, kunnen ze rechtstreeks onder het oppervlak worden bevestigd. Vervolgens kan je de verwarmingsmatten verstoppen onder laminaat of tegels.

Kostenopbouw in zijn geheel

De totale kosten voor de aanleg van vloerverwarming, in dit geval elektrisch, worden bepaald op basis van verschillende factoren. De vier factoren die een directe, dan wel indirecte rol spelen in de uiteindelijke prijs zijn de volgende:

 • Arbeidskosten bedrijf
 • Diverse materiaalkosten
 • Voorrijkosten
 • Afvoerkosten

Je hoeft niet per definitie te betalen voor elk van deze posten, dit is uiteraard mede afhankelijk van het bedrijf die je zelf in huis haalt. De twee standaard posten die wel een groot gedeelte bepalen zijn arbeids- en materiaalkosten. De materiaalkosten bepalen ongeveer 48% van de prijs, terwijl arbeidskosten 45% van de totaalprijs inhouden. Van te voren spreek je een einddatum af, zodat je weet hoeveel je kwijt bent aan beide posten.

Voorrijkosten (2%) en afvoerkosten (5%) hebben een geringe invloed op de totaalprijs na afloop van het project. Voorrijkosten kunnen doorgaans in de prijs van arbeidskosten meegenomen zijn, maar kunnen ook apart in rekening worden gebracht. Op de afvoerkosten kan je eventueel besparen, omdat dit gaat over het materiaal dat na het project achterblijft, waaronder puin en andere losse materialen. Je kunt er uit kostenoverweging voor kiezen om dit achtergebleven materiaal zelf op te ruimen en weg te brengen.

Elektrische vloerverwarming: Nat of droog?

Bij elektrische vloerverwarming gaat het (uiteraard) om droogbouw. Vooral voor kleinere en bestaande ruimtes worden ze steeds populairder, zoals een badkamer of uitbouw. Wat dat systeem zo ideaal maakt, is het feit dat elektrische vloerverwarming snel kan worden gelegd. Dit kan met de eerder genoemde matjes, waarin de verwarmingselementen aanwezig zijn. Vervolgens bestaan er drie belangrijke onderdelen van de elektrische vloerverwarming:

 • De verwarmingskabels zijn tussen de 5 en 8 millimeter lang
 • Folie speelt een belangrijke rol, want zowel isolatie als geleiding wordt hierdoor geregeld. Deze folie komt direct onder het laminaat te liggen
 • De matjes die worden geleverd zijn vaak al voorzien van verwarmingselementen, tenzij je alles zelf gaat doen

Voordelen en nadelen van elektrische vloerverwarming

Voor vloerverwarming bestaan meer grote voordelen dan dat er nadelen bestaan. Tussen de diverse systemen bestaat echter ook nogal wat verschil, bijvoorbeeld of je de vloerverwarming laat draaien op water of elektriciteit. Wat wel een algemeen voordeel is van vloerverwarming, dat is dat je er een gezondere omgeving door creëert. De herkenbare radiatoren nemen niet alleen veel ruimte in, maar ze kunnen ook nog eens zorgen voor ongezonde warmte. Deze ongezonde warmte die ontstaat bij de opwarming van radiatoren zorgt voor de opwekking van meer stof in huis. Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige en vaste opwarming van je huis, waardoor een prettig leefklimaat ontstaat.

Voordelen van de elektrische vloerverwarming zijn daarnaast de volgende:

 • Makkelijk te installeren in bestaande ruimtes of op bestaande vloeren
 • Afhankelijk van de installatie een snelle opwarming door de mat vlak onder het oppervlak
 • Zowel geschikt als hoofdverwarming en bijverwarming

En dit zijn de grootste nadelen van een elektrische vloerverwarming:

 • Een snelle regulering van de warmte en afkoeling, dus minder geleidelijk. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn
 • Een hoger energieverbruik, elektriciteit kost nou eenmaal veel geld

Als hoofdverwarming of bijverwarming?

Het is zowel mogelijk om vloerverwarming te nemen als hoofdelijke verwarming, als ook middels bijverwarming van een ruimte. Wanneer je kiest voor hoofdverwarming, dan kan je gedag zeggen tegen de radiatoren in je huis. Dit levert je meer ruimte op en ook nog eens een prettigere warmte, zoals uitgelegd bij het leefklimaat. Bij vloerverwarming als hoofdverwarming leg je namelijk door je hele huis de matten neer die horen bij elektrische vloerverwarming. Zo heb je in het hele huis een standvastige temperatuur, omdat overal op dezelfde snelheid de temperatuur wordt geregeld. Dit is weer anders ten opzichte van de bijverwarming.

Bijverwarming

Wanneer je vloerverwarming meer ziet als een bijverwarming van de gebruikelijke warmtebronnen, dan liggen de kosten vaak wat lager. Je blijft dan gebruik maken van bijvoorbeeld radiatoren of ophangkachels, terwijl je vloerverwarming inzet om de temperatuur op een vast niveau houdt. Je kunt binnen deze optie matten aanschaffen die meer ruimte hebben tussen de verwarmingselementen. Je ziet de bijverwarming vooral in oudere huizen.

Prijsindicatie voor de elektrische vloerverwarming

Je bent klaar om duurzaam te investeren in vloerverwarming. Zoals eerder gemeld ben je aan elektriciteit wel het één en ander kwijt, maar vloerverwarming geeft je vooral interessante voordelen, zeker wanneer de isolatie optimaal is. Daardoor verspeel je juist weer minder energie en dat zie je terug op de rekening.

Let op, een gemiddelde woning in Vlaanderen is ongeveer 95 m2, dus zo kan je zien wat hoofdverwarming je ongeveer gaat kosten. Watt (vermogen) en de afstand tussen verwarmingsdraden zijn meegenomen in de prijstabel.

De prijzen per m2

Vermogen (Watt) Kostprijs
(euro)
Afstand verwarmings-draden (12cm) Afstand verwarmingsdraden (18 cm)
320 Watt 120 2 m2 3 m2
520 Watt 140 4 m2 6 m2
730 Watt 155 5 m2 7,5 m2
930 Watt 180 6 m2 9 m2
1080 Watt 220 8 m2 12 m2
1760 Watt 245 13 m2 19 m2
2070 Watt 270 16 m2 24 m2

Extra kosten bij installatie elektrische vloerverwarming

Buiten de genoemde materiaalkosten in de tabel, heb je nog te maken met andere posten voor arbeid, voorrijkosten en afvoerkosten. Maar er zijn meerdere opties mogelijk bij de elektrische vloerverwarming. Zo kan je de klus uitbesteden aan een bedrijf die je ook helpt bij het verwijderen van de radiatoren in huis. Dit levert je meer vrije ruimte op, het laat je makkelijker bij hoekjes waarin stof kan nestelen en het is mooier voor het oog. Het verwijderen van de radiatoren kost je circa €30 euro. Daarnaast kan je de elektrische vloerverwarming alleen laten draaien wanneer het nodig is, dat kan namelijk met de pompschakelaar. Koppel je het systeem hier aan, dan kost je dit ongeveer €100 euro extra, maar het levert je ook veel op in de vorm van energiebesparing. Andere extra kosten kunnen voortkomen uit het volgende:

 • Bypass; leidt de circulatie langs je cv-ketel
 • Warmte onderbreken: Folie voor isolatie en geleiding (vaak per m2 berekent)
 • Thermostaat: Hierdoor kan de vloerverwarming optimaal werken

Garantie op de vloerverwarming en zelf aanleggen

Bij het installeren van de vloerverwarming heb je op verschillende onderdelen kans op garantie. Het is per onderdeel, zoals arbeid of materiaal, in wisselende mate afhankelijk hoe de garantieregeling in elkaar steekt. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de elektrische vloerverwarming aan te leggen, maar hierbij heb je minder garantie. Belangrijk om te onthouden bij het zelf aanleggen van de vloerverwarming zijn onder meer de volgende elementen:

 • Gebruik altijd isolatiefolie, ook voor goede geleiding van de elektriciteit
 • Leg de verwarmingskabels in lussen op de matten
 • Verbindt de uiteinden van de kabel met de thermostaat
 • Gebruik stopcontacten die buiten vochtige omgevingen liggen
 • Zorg ervoor dat het oppervlak voor de vloerverwarming vlak is

Offertes vergelijken

Wil je vloerverwarming aanleggen, dan kun je dat dus zelf doen. Schakel je echter een bedrijf in, dan komen enkele nuttige tips goed van pas. Allereerst is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen en altijd te letten op de kleine lettertjes. Hierin zie je de algemene kosten, maar ook bijkomende kosten. Tevens is er in veel gevallen ruimte om te onderhandelen. Zeker aan grotere projecten in je huis willen bedrijven graag meehelpen. Probeer daarom voor beide partijen een gunstige prijs af te dwingen.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.