De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kosten CV-installatie

Wat kost een cv ketel en hoe kan je de vloerverwarming er op aansluiten
Een belangrijk onderdeel voor de aanleg van vloerverwarming is de cv ketel. Het is afhankelijk van de capaciteit van de cv ketel of deze de intensiteit van vloerverwarming kan dragen, of dat een nieuwe cv ketel nodig is. Er zijn meerdere factoren die bepalen wat voor type cv ketel je nodig hebt bij de vloerverwarming, waarbij onder meer de grootte van het verwarmingssysteem invloed heeft. Ook isolatie van zowel je huis als je vloerverwarming kan een grote rol spelen. Over de verschillende kosten en mogelijkheden gaat het in dit artikel over cv ketels in combinatie met vloerverwarming.

Kostenopbouw installatie cv ketel

De installatie van een nieuwe cv ketel hangt samen met een prijskaartje. Er zijn meerdere factoren die uiteindelijk bepalen hoeveel je onder de streep kwijt bent.

 • Installatiekosten: De installatie van een nieuwe cv ketel is ongeveer 40% van de totale kosten. Omdat dit een fors percentage is van de uiteindelijke prijs is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Wat daarbij ook van belang is, is de plek van de nieuwe cv ketel. Is dit op een andere plek dan waar de oude cv ketel hing, dan kan de monteur extra kosten in rekening brengen. Lees daarom goed de voorwaarden door in diverse offertes.
 • Materiaalkosten: De nieuwe cv ketel kost uiteraard geld. Als je bij hetzelfde bedrijf van de monteur een cv ketel bestelt, dan kan dit schelen in de prijs. Voorgangers hebben aangegeven dat daarnaast het vergelijken van offertes een kostenbesparing van 40% kunnen opleveren.
 • Voorrijkosten: Deze kosten zijn vaak inbegrepen bij de installatiekosten. Het kan echter zijn dat een bedrijf van ver moet komen, bijvoorbeeld verder dan 30 kilometer. In dat geval vermelden sommige bedrijven voorrijkosten op de rekening, die neerkomen €0,20 euro per kilometer.
 • Afvoerkosten: Deze kosten worden gemaakt voor de afvoer van puin en het meenemen van de oude cv ketel. Je kan hierop besparen door zelf de oude cv ketel weg te brengen en het achtergebleven puin op te ruimen.

Andere factoren die een rol kunnen spelen in de prijs

Naast bovengenoemde vaste elementen van de prijs, zijn er ook nog andere mogelijke kostenposten voor de aanschaf en installatie van een nieuwe cv ketel. Een monteur kan bijvoorbeeld ook een nieuwe condens afvoer plaatsen of nieuwe doorvoer vanaf het dak monteren. Beide zorgen voor betere isolatie en dus een besparing op de energie. Andere onderdelen die de monteur voor je kan regelen zijn:

 • Ketel en thermostaat inregelen
 • De afvoer van de oude cv ketel (zie afvoerkosten)
 • Kiezen voor een HR ketel in plaats cv ketel; hierdoor kan je in een jaar tijd zo’n 270 euro op je gasrekening besparen. HR staat voor hoogrendementsketel.

De cv ketel in combinatie met vloerverwarming

Het is van belang om een sterke cv ketel in huis te hebben als je overstapt op vloerverwarming. Daarbij komen verschillende elementen kijken waar je rekening mee moet houden.

 • Bij- of hoofdverwarming: De grootte van de te verwarmen ruimte is bepalend voor de cv ketel die je nodig hebt. Kies je voor vloerverwarming in een specifieke ruimte als de badkamer, dan is het vaak niet nodig om een nieuwe cv ketel aan te schaffen. Ga je over op middelgrote ruimtes zoals de woonkamer, of leg je vloerverwarming aan in het hele huis, dan kun je het beste even nagaan of je cv ketel nog wel voldoet.
 • De warmtepomp: Om je cv ketel te ontlasten kan je ook kiezen voor een warmtepomp. Deze zal dan in de toekomst de opwarming en afkoeling van je vloerverwarming gaan regelen, zodat de investering in een nieuwe cv ketel niet per definitie nodig is. Een extra voordeel van de warmtepomp is tevens dat je de vloerverwarming in de zomer kan instellen op ‘koelen’, zodat je altijd een aangename en standvastige temperatuur in huis kan ervaren.
 • Een verdeler: De vloerverwarming wordt aangesloten op de cv ketel middels een verdeler. De verdeler zal afwisselend warm en koel water ‘verdelen’ over de leidingen uit de vloerverwarming. Een verdeler is hydraulisch neutraal, hetgeen betekent dat de verdeler geen invloed uitoefent op de totale warmteverdeling en andersom ook niet. Zo kan de cv ketel optimaal functioneren tussen de vloerverwarming en andere elementen in het huis.
 • Je woonsituatie: Woon je in een rijtjeshuis, appartement of vrijstaande woning? Dit heeft invloed op de aansluitingen van de cv ketel en het vermogen die het kan dragen.

De prijs van een cv ketel

Afhankelijk van het type vloerverwarming kies je voor een cv ketel die daarbij past. In onderstaande tabel zijn mogelijkheden gegeven in combinatie met een prijsindicatie. Er bestaan doorgaans 6 typen cv ketels.

Type cv ketel Aantal liters p/m Prijsindicatie
CW1 4 800 tot 1300 euro
CW2 6 1000 tot 1500 euro
CW3 10 1150 tot 1750 euro
CW4 13 1400 tot 2000 euro
CW5 17 1750 tot 2600 euro
CW6 20 2450 tot 3000 euro

De voordelen van een sterke cv ketel

Een nieuwe cv ketel aanschaffen is vaak een duurzame en goede investering, zeker in combinatie met een vloerverwarmingssysteem. Wat zijn de belangrijkste voordelen bij de aanschaf van een nieuwe cv ketel in combinatie met vloerverwarming?

 • Besparen op energiekosten; de nieuwste cv ketels zijn zuiniger dan ooit. De combinatie van vloerverwarming met goede isolatie en een nieuwe cv ketel leveren je 20% energiebesparing op, op jaarbasis
 • Minder stookkosten; cv ketels zijn veel stookkosten kwijt om radiatoren warm te krijgen en houden. Vloerverwarming als hoofdverwarming van het huis kan ervoor zorgen dat je flink gaat snijden in de energiekosten
 • Een nieuwe energiepomp bij de cv ketel zorgt voor nog meer voordeel

Offertes aanvragen en vergelijken

Investeren in een cv ketel, mogelijk in combinatie met vloerverwarming, is geen geringe uitgave. De voordelen zijn wel duidelijk, maar het gaat uiteraard om een investering in de toekomst. Om zeker te zijn dat je de juiste prijs neerlegt in combinatie met een sterk product, kan je het beste meerdere offertes aanvragen. Uit onderzoek is gebleken dat je voor een nieuwe cv ketel zomaar 40% van de aanschafprijs kan besparen. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van vloerverwarming, beide elementen vullen elkaar hierin aan.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.