De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Thermostaat

Een vloerverwarming was in het verleden een omvangrijk apparaat. Het was een log systeem wat enkel voor de rijke bovenklasse was weggelegd. Vandaag de dag zie je een vloerverwarming in steeds meer huizen terug komen. Mensen verbouwen hun badkamer en laten daar gelijk een vloerverwarming aansluiten om niet elke winterse ochtend met koude voeten uit bed te moeten. Daarnaast wordt een verbouwing aan een huis zoals het plaatsen van een schuifpui al snel aangegrepen om een vloerverwarming aan te leggen. We willen het met je hebben over het bedieningssysteem van de vloerverwarming; de thermostaat.

De thermostaat als kloppend hart van je vloerverwarming

Een vloerverwarming is een systeem wat ervoor zorgt dat je in je huis indirect warmte binnen krijgt. Dat systeem werkt vanuit de vloer. Er wordt door een leidingensysteem warm water roulerend rondgepompt waardoor de vloer in je huis op de gewenste temperatuur blijft. Welke temperatuur dat is, is per persoon verschillend. De gemiddelde temperatuur van een vloerverwarming is 30 graden. De thermostaat is het systeem waarmee de vloerverwarming op de gewenste temperatuur wordt gebracht en op temperatuur wordt gehouden.

De programma’s van een thermostaat

Een thermostaat van een vloerverwarming draait doorgaans een bepaald programma. In de nacht wordt de temperatuur wat terug gedraaid, en overdag wordt de temperatuur weer opgevoerd. Bij een vloerverwarming is dit echter anders geregeld. De temperatuur van een vloerverwarming kan wel worden teruggedraaid, maar het opnieuw opwarmen neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Om te voorkomen dat je dus de hele tijd met een vloerverwarming op één temperatuur zit is daar de optie om een vloerverwarming met thermografische groepsafsluiters te nemen. Hierdoor zal de temperatuur in de diverse ruimtes in je huis aangepast zijn aan het gebruik. Een slaapkamervloer hoeft bijvoorbeeld minder warm te zijn dan een huiskamervloer.

De voordelen van thermografische groepsafsluiters

Thermografische groepsafsluiters in je vloerverwarming werken met een aantal verschillende thermostaten. De aanleg is dan ook wat ingewikkelder en kostbaarder. Wanneer je kijkt naar het gebruik op de lange termijn kom je er echter al heel snel achter dat dit systeem een stuk voordeliger is. Het telkens opnieuw laten opwarmen van een vloerverwarming is namelijk een proces wat enorm veel energie en aardgas kost. Een gefaseerd systeem is wat dat betreft aantrekkelijker aangezien heel veel zones een lagere temperatuur zullen moeten aanhouden.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.