De website www.kosten-vloerverwarming.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Vloerisolatie

Het belang van isolatie bij de aanleg van vloerverwarming
Ben je van plan vloerverwarming in je huis te leggen? Dan mag goede isolatie van de vloer zeker niet ontbreken. Koude voeten die je normaal in huis krijgt wanneer je over de vloer loopt, zijn een gevolg van gebrekkige isolatie. Koude tocht trekt op vanuit de vloer, waardoor je koude voeten krijgt, maar erger nog, de verwarmingselementen ook nog eens extra hard moeten stoken om de vloer en/of ruimte in je huis warm te krijgen.

Om snel van je koude voeten af te komen is goede isolatie van het grootste belang. Daarna kan je genieten van comfort onder je voeten en hoef je ’s winters en in de zomer eigenlijk geen sokken meer aan in huis. Lees hier meer over vloerisolatie; waarom het zo belangrijk is en wat het kost.

Kostenopbouw vloerisolatie

Goede isolatie is belangrijk in combinatie met vloerverwarming. Er bestaan twee manieren om je vloer te isoleren:

 • Vloerverwarming met een zwevende dekvloer
 • Vloerverwarming waarbij de vloer zich hecht

Het eerste voorbeeld wordt tegenwoordig het meeste gebruikt, namelijk de vloerverwarming in combinatie met een zwevende dekvloer. Er is niet per definitie een betere methode, want alles hangt af van het type vloer dat in huis ligt. Een hechtende vloer kan prima gecombineerd worden met de vloerverwarming. De warmtebuizen worden dan geïnstalleerd op de constructievloer, waarna deze in de dekvloer wordt verwerkt.

Bij een zwevende dekvloer wordt er gebruik gemaakt van speciaal isolatiefolie. De isolatiefolie komt in zijn geheel over de constructievloer te liggen, zodat er geen lucht tussendoor kan glippen. Bovenop deze isolatiefolie komen de krimpnetten van het natbouw systeem van de vloerverwarming. Daarnaast is aan de randen van het geheel nog een extra stap in het isolatieproces, want daar wordt isolatiefolie over de randen gelegd.

Er zijn, net als bij de plaatsing van vloerverwarming, vier elementen die de totale prijs bepalen.

 • Materiaalkosten: Bij de isolatie van je vloer worden verschillende materialen gebruikt. Een bekend voorbeeld hiervan is PUR, maar ook isolatieplaten zoals glasvezelplaten. De materiaalkosten bepalen voor 48% de totaalprijs die je uiteindelijk betaalt voor de isolatie van je vloer. Er is binnen deze kostenpost ruimte voor onderhandelingen met het bedrijf die de klus krijgt. Vergelijk daarom meerdere offertes voordat je een keuze maakt.
 • Arbeidskosten: Een goede 45% van de totaalprijs voor vloerisolatie is afkomstig uit de arbeidskosten. De prijzen binnen deze kostenpost kunnen ook weer per bedrijf verschillen. Het kan niet vaak genoeg aangegeven worden, maar door meerdere offertes met elkaar te vergelijken kan je voor jezelf een erg gunstige prijs afdwingen. Ook bedrijven denken hierin graag met je mee. Ook kan je zelf proberen om je vloer te isoleren, maar je mag er op rekenen dat er veel precisiewerk komt kijken bij dit project. Uitbesteden van de vloerisolatie is daarom een betere optie.
 • Afvoerkosten: Onder afvoerkosten wordt alles verstaan dat tijdens en na de afronding van de installatie weer wordt meegenomen door het bedrijf. Denk daarbij aan puin, ongebruikte materialen of kapotte producten. Dit behelst ongeveer 5% van de totaalprijs voor vloerisolatie, terwijl je het prima zelf kunt regelen.
 • Voorrijkosten: De voorrijkosten staan voor de afstand die bedrijven rijden om bij jou thuis aan de slag te kunnen gaan. Over het algemeen bepaalt de totale afstand ook hoeveel er in rekening wordt gebracht, waardoor je het ook wel kan vergelijken met een soort reiskostenvergoeding. Het gaat over het algemeen maar om 2% van de totale prijs voor vloerisolatie, toch kan je er handig op besparen. Kijk daarom eerst rond voor geschikte bedrijven in de regio, dat scheelt in de voorrijkosten.

In onderstaande grafiek zie je een weergave van de verdeling van verschillende algemene kostenposten waar je bij vloerisolatie mee te maken krijgt.

Kosten voor de vloerisolatie

Ga je over tot vloerisolatie, dan is het uiteraard handig om te weten wat de mogelijkheden zijn. Stel ook eerst een budget op, zodat je voor jezelf ook weet wat er kan. Middels meerdere offertes kom je er dan achter of je de hele oppervlakte van je huis moet isoleren, of alleen bepaalde ruimtes. Het kan verschillen voor welk type woning er welke prijs wordt berekend. Als je een bedrijf in de armen neemt om zich met de vloerisolatie van je huis te bemoeien, dan mag je doorgaans rekening houden met kosten van 30 euro per m2. Hieronder is in een tabel weergegeven per type woning wat de indicatieprijs is. Hou er rekening mee dat een gemiddeld Vlaams huis een oppervlakte heeft van circa 95 m2. Zo kun je zelf inschatten hoeveel vloerisolatie voor je hele huis je gaat kosten.

Type woning Oppervlakte Prijsindicatie
Appartement 45 m2 €1375 euro
2 onder 1 kap 55 m2 €1675 euro
Vrijstaand 85 m2 €2590 euro
Tussenwoning 50 m2 €1575 euro

Waarom vloerisolatie?

Om goede vloerisolatie te kunnen garanderen, dient de kruipruimte onder de vloer een hoogte te hebben van tenminste 50 centimeter. Om er voor te zorgen dat de warmte die vloerverwarming afgeeft niet verloren gaat, is het belangrijk om de isolatie hiervan op orde te hebben. Mocht je dit niet doen, dan kan het zijn dat alsnog 15% tot 20% van de warmte verloren gaat. Dit is buiten dat het de werking van je vloerverwarming beïnvloedt, ook nog eens een domper voor je energierekening. Om de tocht die vanuit de kruipruimte de vloer bereikt te stoppen, zal een laag van 30 centimeter isolerend materiaal onder het oppervlak worden gelegd. Onder de streep valt de totale oppervlakte om te isoleren vaak hoger uit dan gewild. Hou er dus rekening mee dat je bij een normaal huis nog extra kosten nodig kunt hebben, mocht je kruipruimte worden gevuld. Vraag de specialisten hiernaar bij het aanvragen van diverse offertes.

Waar kan je de vloer isoleren?

Hoewel vloerisolatie onder de vloer het meest gebruikelijk is, kan isolatie ook boven de vloer vorm krijgen. Vloerisolatie onder de grond heeft de beste werking, maar niet elke woning heeft een kruipruimte die daarvoor nodig is, zoals je bijvoorbeeld ziet in flats of appartementencomplexen. In dat geval kan de bovenzijde van de vloer worden voorzien van speciale platen met soortgelijke vormen van isolatie. Door een goede isolatie zal de tocht die vanuit de kruipruimte op de vloer inspeelt, de oppervlakte niet meer bereiken.

Voordelen vloerisolatie

De grote voordelen van vloerisolatie zijn tussendoor al enigszins benoemd, maar we zetten ze nog eens kort op een rij.

 • Geen tocht meer, dus ook geen koude voeten
 • Geen onnodig verlies van energie met betrekking tot stoken, dus dat betekent beter voor het milieu én voor de eigen portemonnee
 • De temperatuur van de vloer gaat voelbaar omhoog met wel 4 graden, de combinatie met vloerverwarming zorgt ervoor dat beide elementen elkaar versterken
 • Vloerisolatie zorgt er ook voor dat hitte of kou van buiten niet binnen kan dringen, dus geen extreem koude winter en geen snikhete zomer
 • Minder verschil in luchtvochtigheid. Dit is een interessant voordeel voor mensen die voorheen snel verkouden werden of ziek geraakten. Verder is er minder sprake van een muffe lucht in huis
 • Vloerisolatie beperkt de toevoer van ongedierte in je huis, zoals spinnen of muggen

Mocht je toch nog een nadeel willen noemen van vloerisolatie, dan is het wel de prijs. In eerste instantie kunnen mensen flink aanhikken tegen de hoge prijs. Echter in combinatie met de genoemde voordelen is de investering er sneller uit dan je denkt. Je zult duidelijk verschil merken op je energierekening, maar vloerisolatie komt vooral ten goede aan de werking van de vloerverwarming.

Garantie op de vloerisolatie

Het is mogelijk om garantie te krijgen op de isolatie van je vloer. Je kunt in eerste instantie bij het aanvragen van offertes al kijken naar bedrijven die zijn aangesloten bij een sectororganisatie voor de bouw of isolatie. Als een bedrijf hierbij is aangesloten, dan krijg je bij de installatie van de vloerisolatie altijd een garantiebewijs. Hierop staan meerdere voorbeelden die van garantie voorzien zijn. Je hebt tijdens en na de installatie zo een garantie op onder meer:

 • Een deugdelijk product
 • Isolatiewaarde
 • Uitsluiting van schimmel- en vochtplekken
 • Isolatie die voldoet aan de kwaliteitseisen zoals bepaald door sectororganisaties en overheidsinstanties
 • Een juiste werkwijze door het bedrijf

De garantie die je krijgt bij een erkend bedrijf is 10 jaar geldig.

Zelf plaatsen én garantie?

Ben je uit kostenoverweging van plan om zelf aan de slag te gaan met vloerisolatie, dan zijn de regels rondom garantie anders. Het is zelfs zo dat wanneer je niet kiest voor een gespecialiseerd bedrijf, maar om het zelf te doen, dan heb je in zijn geheel geen recht meer op elke vorm van garantie. Echter, isolatiemateriaal dat je zelf inkoopt is natuurlijk wel voorzien van garantie, afhankelijk van de speciaalzaak waar je dit koopt.

Offertes aanvragen

Voor een betrouwbare aanleg van de vloerisolatie kan je het beste in zee gaan met een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen al je zorgen uit handen nemen en hebben de kennis die vereist is voor optimale isolatie in huis. Om een gunstige situatie te creëren is het in ieder geval belangrijk dat je meerdere offertes aanvraagt. Hierin staan alle belangrijke voorwaarden en prijzen vermeld. Zo kun je een goede keuze maken met het oog op de prijs/kwaliteit verhouding.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming experts in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.